Bottelaar: John Haig & Co Ltd
Regio: Markinch
Fles: Dimple 12 Year Old, bottled ’80s
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Onbekoorlijk

John Haig & Co werd opgericht ergens rond 1890 in Albany Street in Edinburgh, maar vandaag de dag wordt Dimple gebotteld door United Distillers. In de Verenigde Staten is Dimple dan weer bekend onder de naam Pinch en is daar de 4e best verkopende blend. John Haig Sr, de vader, had overigens reeds een distilleerderij geopend in 1824 in Cameronbridge.

Dimple onderscheidt zich verder door de vreemde vorm van de fles: driehoekig en gevangen in een net. De vorm van de fles is sinds zijn creatie niet meer gewijzigd. Het netje was oorspronkelijk bedoeld om er voor te zorgen dat de kurk niet uit de fles zou geraken tijdens het transport over de woeste zee. De fles was overigens de eerste die omwille van de vorm werd gepatenteerd in 1958. Mijn flesje dateert van de late jaren ’80.

Neus: eerder gesloten met wat vanille, noten, licht floraal, bijna soapy.

Smaak: eerder licht, bijna waterachtig, maar flink gekruid met een pepermix en heel zoet met vanille en eikenhout als hoofdtonen. Maar ook een beetje bitter naar het einde toe.

Afdronk: Lange, warme, maar helaas te bittere, afdronk.

Dimple Blended Scotch Whisky bevat zo’n 30 malt- en graanwhisky’s met Glenkinchie en Linkwood als core malts. Echter, bekoren doet hij zeker niet.

Geproefd door Mark Dermul op 23-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)