Distilleerderij: Tomatin
Regio: Highland
Fles: Big T Whisky 5 Year Old Black Label, bottled 1990s
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Big Bitter

In de Highlands ligt de Tomatin distilleerderij langs de A9 tussen Aviemore en Inverness, opgericht in 1897 door een aantal zakenmannen uit Inverness-shire. Lange tijd werd deze distilleerderij door heel wat liefhebbers over het hoofd gezien, maar sinds 1986, toen ze als eerste Schotse distilleerderij in handen kwam van een Japanse eigenaar, gaat het weer goed met Tomatin.

Een groot deel van de productie gaat in blends zoals Antiquary, Talisman en deze Big T Whisky. Het sample dat ik ga proeven, werd twintig jaar geleden gebotteld.

Neus: de neus is nogal bruusk en bitter met… niet lachen… kruisbessen!

Smaak: op de tong is dit een hete, scherpe jongen, maar o zo bitter.

Afdronk: lang en heet, maar alles behalve lekker.

Voor zover ik kon nagaan wordt Big T Whisky vandaag de dag niet meer gebotteld, behoudens in deze 5 jaar oude ‘Black Label’-versie. Er bestonden vroeger 4 verschillende versies: Big T (standard blend), Big T Deluxe (12 jaar oud), Big T Gold Label (exportmarkt) en Big T 5 Year Old Black Label (die we vandaag geproefd hebben). Maar deze is mij alvast bijzonder tegen gevallen.

Geproefd door Mark Dermul op 23-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)