Distilleerderij: Glasgow
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glasgow 1770 Release No. 1 – Triple Distilled, OB 2020, Virgin Oak, 500ml
Kleur: vol goud
ABV: 46 %

1770

De Glasgow Distillery Company werd opgericht in 2014 en bevindt zich zo’n anderhalve kilometer ten westen van het stadscentrum. Ze ontleent haar naam aan de in 1770 opgerichte Glasgow Distillery die nabij Dundashill actief was tot aan het begin van de twintigste eeuw. Terwijl hun single malt lag te rijpen creëerden ze cash flow door de verkoop van elders aangekochte single malts die ze onder de banner Prometheus lanceerde, maar ook met de productie van hun Makar Gin, G52 Vodka, Banditti Club Rum en Malt Riot Blended Malt. Maar ondertussen is hij klaar, hun eigen Glasgow 1770 single malt. Hun eerste release is driemaal gedistilleerd.

De neus geurt aangenaam naar fruit en hout, wat zich vertaalt naar appelgebak, vanille-ijs, mandarijntjes uit blik, ananassap en gekonfijte appelsienschillen. Qua kruiden moet ik denken aan nootmuskaat en kruidnagel, met een tikkeltje anijs en kaneel. Naarmate hij even ademt krijg ik nog roggebrood, witte chocolade met pralinévulling en peperkoek. Geef hem tien minuten in het glas en hij wordt plots erg snoeperig, als gummi kersen. Ik vind het alvast erg aangenaam.

Op smaak is hij kruidiger dan de neus aankondigde, maar dat verbaast niet. Hij is immers uitsluitend op virgin oak gerijpt. Dat zorgt voor flink wat nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. De fruitige smaak wordt aangevoerd door appelsienen, maar wordt dan snel bijgetreden door gebakken appels en iets van perzik. Hij heeft ook iets floraal, maar dat stoort niet. Duidelijk jong, maar ik vind het geen probleem.

De afdronk is dan wel betrekkelijk kort, hij blijft wel lekker kruidig en warmend zonder droog te trekken.

Ik vind dit een lekker pittig aperitiefje. Doet me in vele opzichten denken aan de Auchentoshan Virgin Oak van enkele jaren geleden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).