Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bladnoch 16 Year Old 1992 SMWS 50.39

Tasting Notes Posted on 07/05/2021 16:33

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 16 Year Old 1992/2009, SMWS 50.39 Scrumptious cockles, Ex-Bourbon Refill Hogshead, 298 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.1 %

Geen Zeevruchtjes

Bladnoch is weer zo’n distilleerderij die niet al te vaak op mijn radar verschijnt, maar enige tijd geleden kreeg ik van mijn whiskygabber Manny een sample in de handen gedrukt van een 16-jarige uit 1992, die reeds in 2009 op de markt werd gebracht door de onnavolgbare Scotch Malt Whisky Society. ‘Scrumptious cockles’ betekent zoveel als overheerlijke kokkels. Benieuwd hoe dat uit deze Lowland whisky tevoorschijn gaat komen…

Frisse, grassige en flink geparfumeerde neus. Een vers boeketje bloemen naast een bakje verse en overrijpe aardbeien. Da’s alvast een goed begin. Na wat handwarmte krijg ik ook toetsen van kalk, gesuikerde citroenschillen, vanille en verse kokosnoot. Hint van karnemelk. Lente in je glas.

Lekker fris en zoet op smaak, ook met een flink olieachtige body. Dit valt mij erg mee. Heel wat vanille vooraan, gevolgd door wit fruit en aardbeien en dan een karrenvracht aan citroensap. Ananassnoepjes. Lekker spicy op witte peper en iets van anijs. Maar van zeevruchtjes geen spoor.

De afdronk is lekker lang en zoetzuur op frisse citrustoetsen.

Dit viel mij erg goed mee, maar ik begrijp niet waar de titel vandaan komt die het tasting panel aan deze Bladnoch gaf. Soit.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glasgow 1770 Release No. 1 – Triple Distilled

Tasting Notes Posted on 07/05/2021 06:31

Distilleerderij: Glasgow
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glasgow 1770 Release No. 1 – Triple Distilled, OB 2020, Virgin Oak, 500ml
Kleur: vol goud
ABV: 46 %

1770

De Glasgow Distillery Company werd opgericht in 2014 en bevindt zich zo’n anderhalve kilometer ten westen van het stadscentrum. Ze ontleent haar naam aan de in 1770 opgerichte Glasgow Distillery die nabij Dundashill actief was tot aan het begin van de twintigste eeuw. Terwijl hun single malt lag te rijpen creëerden ze cash flow door de verkoop van elders aangekochte single malts die ze onder de banner Prometheus lanceerde, maar ook met de productie van hun Makar Gin, G52 Vodka, Banditti Club Rum en Malt Riot Blended Malt. Maar ondertussen is hij klaar, hun eigen Glasgow 1770 single malt. Hun eerste release is driemaal gedistilleerd.

De neus geurt aangenaam naar fruit en hout, wat zich vertaalt naar appelgebak, vanille-ijs, mandarijntjes uit blik, ananassap en gekonfijte appelsienschillen. Qua kruiden moet ik denken aan nootmuskaat en kruidnagel, met een tikkeltje anijs en kaneel. Naarmate hij even ademt krijg ik nog roggebrood, witte chocolade met pralinévulling en peperkoek. Geef hem tien minuten in het glas en hij wordt plots erg snoeperig, als gummi kersen. Ik vind het alvast erg aangenaam.

Op smaak is hij kruidiger dan de neus aankondigde, maar dat verbaast niet. Hij is immers uitsluitend op virgin oak gerijpt. Dat zorgt voor flink wat nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. De fruitige smaak wordt aangevoerd door appelsienen, maar wordt dan snel bijgetreden door gebakken appels en iets van perzik. Hij heeft ook iets floraal, maar dat stoort niet. Duidelijk jong, maar ik vind het geen probleem.

De afdronk is dan wel betrekkelijk kort, hij blijft wel lekker kruidig en warmend zonder droog te trekken.

Ik vind dit een lekker pittig aperitiefje. Doet me in vele opzichten denken aan de Auchentoshan Virgin Oak van enkele jaren geleden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).