Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 16 Year Old 1992/2009, SMWS 50.39 Scrumptious cockles, Ex-Bourbon Refill Hogshead, 298 bts
Kleur: licht goud
ABV: 56.1 %

Geen Zeevruchtjes

Bladnoch is weer zo’n distilleerderij die niet al te vaak op mijn radar verschijnt, maar enige tijd geleden kreeg ik van mijn whiskygabber Manny een sample in de handen gedrukt van een 16-jarige uit 1992, die reeds in 2009 op de markt werd gebracht door de onnavolgbare Scotch Malt Whisky Society. ‘Scrumptious cockles’ betekent zoveel als overheerlijke kokkels. Benieuwd hoe dat uit deze Lowland whisky tevoorschijn gaat komen…

Frisse, grassige en flink geparfumeerde neus. Een vers boeketje bloemen naast een bakje verse en overrijpe aardbeien. Da’s alvast een goed begin. Na wat handwarmte krijg ik ook toetsen van kalk, gesuikerde citroenschillen, vanille en verse kokosnoot. Hint van karnemelk. Lente in je glas.

Lekker fris en zoet op smaak, ook met een flink olieachtige body. Dit valt mij erg mee. Heel wat vanille vooraan, gevolgd door wit fruit en aardbeien en dan een karrenvracht aan citroensap. Ananassnoepjes. Lekker spicy op witte peper en iets van anijs. Maar van zeevruchtjes geen spoor.

De afdronk is lekker lang en zoetzuur op frisse citrustoetsen.

Dit viel mij erg goed mee, maar ik begrijp niet waar de titel vandaan komt die het tasting panel aan deze Bladnoch gaf. Soit.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).