Bottelaar: Ainslie & Heilbron Distillers Ltd
Regio: Glasgow
Fles: Ainslie’s Royal Edinburgh 1978
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Gelukkig Getrouwd

De Lords of Annesley gingen tijdens de bekende Battle of Hastings, in 1066, op de vlucht voor Willem De Veroveraar en vestigden zich in de Scottish Borders, in het stadje Dolphinstone. Eeuwen later zou één van de nazaten, James Ainslie, in 1888 het bedrijf Ainslie & Heilbron Distillers Ltd oprichten in Glasgow.

Deze blend werd samengesteld uit niet minder dan 36 single malts (kruidige Highlands, florale Lowlands, zilte Campbeltowners en rokerige Ileach) en 6 graanwhisky’s (over het algemeen ook afkomstig uit de Lowlands). Het feit dat James Ainslie van 1896 tot 1912 eigenaar was van Brora (toen nog onder zijn eerste naam Clynelish opererend), verklaart waarom Ainslie’s ook vandaag de dag nog Clynelish bevat. Ik proef een sample dat in 1978 gebotteld werd.

Gedurende 4 maanden ‘huwen’ de maltwhisky’s (tijdens het zogenaamde ‘first marriage’) in eiken vaten, alvorens samengebracht te worden met de graanwhisky’s voor een ‘second marriage’ van 4 maanden. Dit geeft Ainslie’s zijn typische, perfect gebalanceerde smaak.

Neus: ananas, honing, iets vegetal (doet wat aan boschampignons denken).

Smaak: romig, fruitig, licht rokerig, kruidig hout.

Afdronk: lang met gekonfijt fruit.

Deze oude Ainslie’s is echt lekker en makkelijk drinkbaar. De malt- en graanwhisky’s zijn duidelijk gelukkig getrouwd. Vandaag de dag is Ainslie’s (net als Label 5) eigendom van de Gentse jeneverproducent P. Bruggeman NV.

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)