Distilleerderij: onbekend
Regio: Islay
Fles: Ben Bracken 27 Year Old 1990/2017 Islay Single Malt
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Lidl Effect

Mijn eerste twee ervaringen met Ben Bracken – de Speyside malts uit 1989 en 1991 – waren erg, erg goed. Dus sta ik flink te popelen om deze 27-jarige single malt van Islay te proeven.

Ja, hallo, ik steek mijn neus nog maar net in het glas en het eerste waar ik aan moet denken is Caol Ila in de Tropen. Kiwi, vijgen, agrums, maar ook zeezout, oestersap en gedroogde ham. Mooie herbale toetsen. Barbecuesaus, tuinkruiden, wijnazijn, kruidenbouillon. Nu weet ik helemaal niet zeker of het hier wel om Caol Ila gaat, voor alle duidelijkheid, maar dat is wat mijn neus mij vertelt.

De body is wat licht, het is waar. Maar opnieuw heerlijk zoet op geel fruit aangevuld met toetsen van as, zilt water, woodspices en allerhande maritieme toetsen, terwijl de rook steeds groter wordt. Iets van munt passeert eveneens. Wat is dit lekker zeg!

De afdronk is lang, medicinaal en zilt. Gezouten karamel op het sterfbed.

Fantastische Islay (en ja, ik ben nog steeds van mening dat het Caol Ila betreft). Waarom is dit nog niet allang uitverkocht? Het Lidl-effect, zeker? Ongeacht welke distilleerderij dit sapje leverde: ja kan het bij Lidl kopen voor ocharme 90 EUR. En dat voor een Islay single malt van 27 jaar oud? Moh! Dankjewel, Gunther.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).