Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ben Bracken 27 Year Old 1990 Islay Single Malt

Tasting Notes Posted on di, april 27, 2021 16:03:24

Distilleerderij: onbekend
Regio: Islay
Fles: Ben Bracken 27 Year Old 1990/2017 Islay Single Malt
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Lidl Effect

Mijn eerste twee ervaringen met Ben Bracken – de Speyside malts uit 1989 en 1991 – waren erg, erg goed. Dus sta ik flink te popelen om deze 27-jarige single malt van Islay te proeven.

Ja, hallo, ik steek mijn neus nog maar net in het glas en het eerste waar ik aan moet denken is Caol Ila in de Tropen. Kiwi, vijgen, agrums, maar ook zeezout, oestersap en gedroogde ham. Mooie herbale toetsen. Barbecuesaus, tuinkruiden, wijnazijn, kruidenbouillon. Nu weet ik helemaal niet zeker of het hier wel om Caol Ila gaat, voor alle duidelijkheid, maar dat is wat mijn neus mij vertelt.

De body is wat licht, het is waar. Maar opnieuw heerlijk zoet op geel fruit aangevuld met toetsen van as, zilt water, woodspices en allerhande maritieme toetsen, terwijl de rook steeds groter wordt. Iets van munt passeert eveneens. Wat is dit lekker zeg!

De afdronk is lang, medicinaal en zilt. Gezouten karamel op het sterfbed.

Fantastische Islay (en ja, ik ben nog steeds van mening dat het Caol Ila betreft). Waarom is dit nog niet allang uitverkocht? Het Lidl-effect, zeker? Ongeacht welke distilleerderij dit sapje leverde: ja kan het bij Lidl kopen voor ocharme 90 EUR. En dat voor een Islay single malt van 27 jaar oud? Moh! Dankjewel, Gunther.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ben Bracken 28 Year Old 1989 Speyside Single Malt

Tasting Notes Posted on di, april 27, 2021 07:02:49

Distilleerderij: onbekend
Regio: Speyside
Fles: Ben Bracken 28 Year Old 1989/2017 Speyside Single Malt
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Complex

Deze 28-jarige Speyside whisky kon je enkele jaren geleden terugvinden op het schap van de Duitse supermarkt Lidl. De herkomst wordt angstvallig geheim gehouden. Leverancier van dienst is het bedrijf Wallace & Young Distillers, ook bekend van die andere ‘supermarktwhisky’ Queen Margot.

Mijn god, wat een heerlijke neus! Overrijp en tropisch fruit, bergamotolie, acaciahoning, hazelnoten, boeketje wilde bloemen, kaarsvet, kaneel en zoethout. Dat alles omfloerst door prachtige toetsen van geblakerd hout. Tikkeltje old school en simpelweg geweldig.

Mooie body. Lekker olieachtig en waxy. Het feit dat hij op 46% gebotteld is, doet hem deugd. Flink wat honing en suiker up front, gevolgd door geel fruit en noten. Dan volgen de kruiden. Peper en zout (verrassend zilt, heel eventjes). Flink wat aardse toetsen ook. En een bittertje als van een pompelmoes. Prima balans, overigens. Dit is zowaar complex!

In de lekker lange afdronk krijg ik wederom noten. Naast hazelnoten nu ook amandelen. De kruiden blijven lekker lang prikkelen en houden je mond warm zonder hem te drogen.

Wat een aangename verrassing! Het is verbazingwekkend dat je een whisky van 28 jaar oud kan kopen voor amper 70 EUR, toch? Dat stemt tot nadenken over officiële releases. Dankjewel, Gunther.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).