Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Croftengea 15 Year Old 2005/2020 Klubb23, Bourbon Cask, 50 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 53.7%

The Wolfman

Vorige zomer proefde ik mijn tweede Croftengea ooit. Wie had gedacht dat ik mijn derde al zo snel daarna aan de lippen zou zetten? Deze werd door de jongens van Klubb23 gekozen en toont The Wolfman op het label, weer een verwijzing naar die klassieke griezelfilm, zoals ze dat ook al met hun Deanston deden. Grappig. Ter info: Croftengea is één van de meest geturfde varianten van de veelzijdige Loch Lomond distilleerderij.

Oh, my, deze stinkt! Moeras, verbrand rubber, koeienvlaai. Het duurt toch even alvorens ik ook wat vanille, wit fruit en tijm ontwaar. Laurierblaadjes, versleten leder, een vergeten vuile vaatdoek. Ge moet maar lef hebben dit te bottelen, zeg ik.

Op smaak is het iets beter, vooral zoeter, op suikerspin en munt, vanille en wit fruit, maar vooral ook iets umami waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. De turf zorgt voor een warme rookontwikkeling die de boel toch grotendeels komt redden. De tweede slok wordt zowaar zelfs bijna lekker.

De afdronk is lang – te lang naar mijn mening – warm, rokerig, zoet en herbaal tegelijk.

Spannende whisky, maar ik had de grootste moeite om voorbij de neus te geraken. Als de volle maan je niet in de Wolfman verandert, dan doet een goeie slok van deze whisky dat wel.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).