Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 4 Year Old 2015/2020, Archives for Klubb23, First Fill Koval Bourbon #900129, 133 bts
Kleur: goud
ABV: 62.3%

Bananenschil

Klubb23 is een whiskygenootschap (ze noemen het zelf een ‘brodirhood’) dat uit slechts 23 leden bestaat. Er is een onmiskenbare link met dat andere Belgische clubje BYOB-C, waarvan Dominic ook één van de sterkhouders is. Klubb23 heeft momenteel 3 releases op het palmares: een Blair Athol, een Deanston en een Croftengea. Hoog tijd om die eens allemaal aan de lippen te zetten, lijkt me. Deze 4-jarige (!) Blair Athol werd gebotteld in samenwerking met Archives en rijpte op een first fill bourbonvat van Koval, die kleine Amerikaanse craft distiller uit Chicago. Hier ben ik echt benieuwd naar.

Ow! Die neus is op z’n zachtst gezegd even wennen. Nogal scherp en herbaal met een prominent zuurtje, een karrenvracht aan vanille en een volledige doos bubblegum met aardbeismaak. Guimauve! Altijd goed om mijn in een blije bui te krijgen. Daar bovenop een mandje vol Golden Delicious appels, rabarberconfituur, karamel en ananaskubusjes. Een druppel citroensap om het af te maken. Wennen, maar verre van onaangenaam.

De aankomst is redelijk alcoholisch, dat spreekt voor zich, denk ik. Maar behoeft helemaal geen water. Hij is lekker warm en prikkelend, maar niet brandend. Lekker zoet op wit fruit (appels, peren, maar ook iets van witte perzik), een takje munt en brooddeeg. Een bittertje doet zijn intrede. Kinine? De pit van een pompelmoes, eerder. Of de smaak die je krijgt als je in een bananenschil bijt. Probeer het maar eens. De kruiden geven hem flink wat oomph. Aardse toetsen en ruwe moutsuikers verraden de jonge leeftijd.

De finish wordt wel wat astringent, moet ik bekennen. Bitter, droog en pikant op kaneel en anijs met een – gelukkig – frisse toets van munt.

Jong (te jong, misschien?), bizar maar best wel gedurfd. Amusante proefsessie, moet ik bekennen. Bedankt, Dominic.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).