Bottelaar: Brouwerij ‘t IJ
Regio: Nederland
Fles: Brouwerij ’t IJ IPA
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Cascade, Citra & Mosaic

Na een inspiratietoer doorheen de Verenigde Staten besloten Bart en Patrick – eigenaren van deze brouwerij in hartje Amsterdam – om hun eigen IPA te lanceren. India Pale Ale is overigens oorspronkelijk een Engelse bierstijl. Het bier zit op een hoger alcoholpercentage met een steviger hoprecept, initieel bedoeld om het bier de lange scheepsreis naar de Britse koloniën te doen overleven. De IPA van deze brouwerij was tot voor kort verkrijgbaar op 7%, maar heden ten dage is dat 6.5% geworden. De gebruikte hoppen zijn Cascade, Citra en Mosaic. Net als zijn alcoholarme tegenhanger schenkt deze amberkleuring met een mooie, witte kraag die redelijk lang stand houdt.

Op de neus een mooie mix van citrusfruit en hop: bitter, zuur en zoet tegelijkertijd. Een hint van tropisch fruit en iets wat me aan een handjevol wilde bloemen uit de heide doet denken. Veel aromatischer dan de alcoholarme versie.

Kijk, zo hoort een IPA te smaken! Fris zoetzuur op appelsien, citroen, perzik en abrikoos met een geweldige bitterheid als van pompelmoespitten en zoethout.

De afdronk is lang en bitter en doet me honger krijgen.

Heerlijke frisse doordrinker die ik in huis ga halen voor de zomer. Dit doet mijn ontmoeting met de Free IPA snel vergeten. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).