Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Brouwerij ‘t IJ IPA

Tasting Notes Posted on za, april 24, 2021 16:41:40

Bottelaar: Brouwerij ‘t IJ
Regio: Nederland
Fles: Brouwerij ’t IJ IPA
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Cascade, Citra & Mosaic

Na een inspiratietoer doorheen de Verenigde Staten besloten Bart en Patrick – eigenaren van deze brouwerij in hartje Amsterdam – om hun eigen IPA te lanceren. India Pale Ale is overigens oorspronkelijk een Engelse bierstijl. Het bier zit op een hoger alcoholpercentage met een steviger hoprecept, initieel bedoeld om het bier de lange scheepsreis naar de Britse koloniën te doen overleven. De IPA van deze brouwerij was tot voor kort verkrijgbaar op 7%, maar heden ten dage is dat 6.5% geworden. De gebruikte hoppen zijn Cascade, Citra en Mosaic. Net als zijn alcoholarme tegenhanger schenkt deze amberkleuring met een mooie, witte kraag die redelijk lang stand houdt.

Op de neus een mooie mix van citrusfruit en hop: bitter, zuur en zoet tegelijkertijd. Een hint van tropisch fruit en iets wat me aan een handjevol wilde bloemen uit de heide doet denken. Veel aromatischer dan de alcoholarme versie.

Kijk, zo hoort een IPA te smaken! Fris zoetzuur op appelsien, citroen, perzik en abrikoos met een geweldige bitterheid als van pompelmoespitten en zoethout.

De afdronk is lang en bitter en doet me honger krijgen.

Heerlijke frisse doordrinker die ik in huis ga halen voor de zomer. Dit doet mijn ontmoeting met de Free IPA snel vergeten. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: Brouwerij ‘t IJ Free IPA

Tasting Notes Posted on za, april 24, 2021 07:40:52

Bottelaar: Brouwerij ‘t IJ
Regio: Nederland
Fles: Brouwerij ’t IJ Free IPA
Kleur: amber
ABV: 0.5%

Vensterbank

In hartje Amsterdam vind je Brouwerij ’t IJ, opgericht door eigenzinnige muzikant Kasper Peterson, dat al sinds 1985 speciaalbieren brouwt. Peterson had zijn inspiratie opgedaan in België. Na ruim twintig jaar gaf hij de fakkel door aan Bart Obertop en Patrick Hendrikse, die onmiddellijk nieuwe bierstijlen introduceerden. In 2012 lanceerden ze hun populaire IPA (die proef ik morgen), maar in 2020 vonden ze het de moeite – ‘tijden veranderen’ – om een alcoholarme versie te lanceren. De Free IPA was geboren. Hij is overigens gebrouwen met Amarillo hop. Hij schenkt amberkleurig met een mooie, witte kraag – met middelgrote bellen – die lang blijft staan.

Hoewel de typische geur van een IPA present tekenen – denk citrusfruit, hoppig bittertje en diets meer – blijft deze toch aan de (erg) fletse kant. Doet me even denken aan een verwelkte ruiker bloemen op de vensterbank. Ik hoop dat dit op smaak een sprong voorwaarts maakt, want anders zit ik met een blindganger in mijn glas.

Op smaak valt het mee, maar echt groots wordt hij nooit. Ik krijg mooie, ronde smaken die typisch zijn voor een IPA, maar het mondgevoel is erg zacht en minder smaakvol dan van de versie die het niet zonder alcohol moet stellen. Da’s wellicht een open deur intrappen, maar dit biertje kan me niet helemaal bekoren.

Ook de afdronk wordt terug waar flets en vertoont wat natte aarde.

Goeie doordrinker, dat wel, maar wat zwakjes qua mondgevoel en smaak. Morgen de klassieke op 6.5%, dat gaat wellicht een pak beter zijn. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).