Bottelaar: Brouwerij ‘t IJ
Regio: Nederland
Fles: Brouwerij ’t IJ Free IPA
Kleur: amber
ABV: 0.5%

Vensterbank

In hartje Amsterdam vind je Brouwerij ’t IJ, opgericht door eigenzinnige muzikant Kasper Peterson, dat al sinds 1985 speciaalbieren brouwt. Peterson had zijn inspiratie opgedaan in België. Na ruim twintig jaar gaf hij de fakkel door aan Bart Obertop en Patrick Hendrikse, die onmiddellijk nieuwe bierstijlen introduceerden. In 2012 lanceerden ze hun populaire IPA (die proef ik morgen), maar in 2020 vonden ze het de moeite – ‘tijden veranderen’ – om een alcoholarme versie te lanceren. De Free IPA was geboren. Hij is overigens gebrouwen met Amarillo hop. Hij schenkt amberkleurig met een mooie, witte kraag – met middelgrote bellen – die lang blijft staan.

Hoewel de typische geur van een IPA present tekenen – denk citrusfruit, hoppig bittertje en diets meer – blijft deze toch aan de (erg) fletse kant. Doet me even denken aan een verwelkte ruiker bloemen op de vensterbank. Ik hoop dat dit op smaak een sprong voorwaarts maakt, want anders zit ik met een blindganger in mijn glas.

Op smaak valt het mee, maar echt groots wordt hij nooit. Ik krijg mooie, ronde smaken die typisch zijn voor een IPA, maar het mondgevoel is erg zacht en minder smaakvol dan van de versie die het niet zonder alcohol moet stellen. Da’s wellicht een open deur intrappen, maar dit biertje kan me niet helemaal bekoren.

Ook de afdronk wordt terug waar flets en vertoont wat natte aarde.

Goeie doordrinker, dat wel, maar wat zwakjes qua mondgevoel en smaak. Morgen de klassieke op 6.5%, dat gaat wellicht een pak beter zijn. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).