Brouwerij: 3 Fonteinen
Regio: België
Fles: 3 Fonteinen Oude Geuze 2018, assemblage 45
Kleur: amber
ABV: 5.6%

Uitnodiging

Brouwerij 3 Fonteinen is één van de laatste traditionele lambikbrouwerijen en geuzesteker in België, uit Beersel, opgericht door Gaston en Armand Debelder. Ik proef vandaag voor het eerst één van hun bekende Geuze-bieren, assemblage 45 om precies te zijn, gebotteld in 2018. Hij schenkt licht amber (bijna fel oranje, eigenlijk) en troebel met een spierwitte kraag die even blijft hangen.

De neus is zoetzuur op perzik en abrikozen met flink wat pompelmoes. Iets van stalgeur dat hem wat complexiteit geeft. Het duurt even voordat ik dit op prijs kan stellen (maar het is dan ook de eerste keer dat ik echt een geuze proef, zeg maar).

De eerste slok is redelijk scherp en zuur, met een flink bittertje. Ik moet wederom denken aan pompelmoes, maar ook wat perzik en zelfs een hint van… kokosnoot? Het feit dat hij flink bruist, vind ik wel erg aangenaam.

De afdronk is een mooie balansoefening tussen bitter en zuur.

Ik ben er nog niet aan uit of ik geuze wel echt lekker vind. Het is alleszins een biertje dat uitnodigt tot verder ontdekken, dus dat ga ik zeker doen. Bedankt, Timon, om mij kennis te laten maken met dit bier.

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).