Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach Super Premium Tasting met The Nectar

Events Posted on 23/04/2021 21:32

Nog niet zo gek lang geleden kon ik het vernieuwde standaardgamma van BenRiach ontdekken, maar de tasting die voor vrijdag 23 april op het programma stond deed mijn adem even stokken. The Nectar bood me namelijk de kans een Masterclass bij te wonen van het Super Premium gamma van deze Speysider. De aangekondigde line-up deed mij al op voorhand watertanden.

Voeg daar aan toe dat de presentator van dienst niemand minder was dan de ongeëvenaarde Rachel Barrie in hoogsteigen persoon, Master Distiller van BenRiach, GlenDronach en Glenglassaugh, live vanuit Schotland. Nou, mijn dag kon niet meer stuk.

Kleine verduidelijking voor wie niet kan volgen: ik ben de Toshan Man, verzamelaar van Auchentoshan single malt, de vorige werkgever van Rachel. Op 14/02/2014 – Valentijn, inderdaad – ontmoette ik haar voor een interview voor ons boek en het ophalen van de Auchentoshan 50 Year Old 1957 die ik vorig jaar – voor mijn 50e verjaardag – opentrok met een bende whiskyvrienden. Maar ik wijk af… het gaat hier tenslotte over BenRiach!

Klokslag 20u zat ik dus klaar achter mijn laptop, dubbelcheckte dat ik zeker een goeie verbinding had, zette mijn vijf glaasjes met gulle samples gereed en maakte me op voor een onvergetelijke avond.

Rachel stak van wal met een mooie introductie van de distilleerderij met wat uitweiding over het productieproces en de grote voorraad verschillende types vaten die ze bezitten waarmee ze kan experimenteren.

Hieronder mijn – weliswaar beperkte – tasting notes:

BenRiach 21 Year Old – Bourbon, Virgin Oak, PX & Red Wine Casks – OB 2017 – 46%

Erg elegante neus met een karrenvracht aan fruit, natte aarde en een whiff of smoke. Dennenbomen, hars, noten en honing. Heerlijk. Volgens Rachel is het wijnvat het geheime wapen van deze malt. Op smaak wordt ik aangenaam verrast door een streepje rook – ja, hier zit geturfde BenRiach bij, zo’n 15ppm nota bene – die het fruit mooi inkadert. Ja, lap, wat een start van de avond, zeg!

Retail: ca. 160 EUR.

BenRiach 25 Year Old – Four Cask Matured – OB 2020 – 46%

Four Cask Matured… de virgin oak zorgt voor zoetigheid en rokerigheid, terwijl het Madeira vat zorgt voor helder citrusfruit. Dat merk je ook meteen op de neus. Heerlijk fris en fruitig op wit fruit en bloedappelsien, honing, abrikozen, vijgen en ananas op de BBQ, zachte rook. Uitstekend. Olieachtig en pittig met wederom flink rokerig. Lekker peaty jasje waarin het zoete fruit zich kan nestelen. Prima sterkte, overigens. Lange, kruidige finish.

Retail: ca. 300 EUR.

BenRiach 30 Year Old The Thirty – Bourbon, Sherry, Port & Virgin Oak Casks – OB 2020 – 46%

OMG! Zalige, donkerzoete neus op rozijnen, heide, hint van chocolade met stukjes gekonfijt fruit en hazelnoten. Hint van (goeie) rubber. Ecoline. Aromatisch en complex. Zachter dan de bips van een baby, maar met wederom die heerlijke combinatie van fruit en turf. Erg gelaagd. De afdronk is licht drogend en doet me naar een volgende slok verlangen.

Retail: ca. 700 EUR.

BenRiach 23 Year Old 1997 Cask Edition – Virgin Wood Barrel #7420 – OB 2020 – 51.6% – 248 bts

Het reeds fruitige karakter van BenRiach wordt hier naar de maan geschoten door het virgin oak cask. Banaan, kokosnoot, perzik met een frisse lift van menthol. Hint van hoest bonbons. Anijs en kweepeer. Man, man, man, wat lekker. Stroperig. Plakt aan je tanden. Lekker kruidig (kruidnagel, karwij, zwarte peper). Geweldig gelaagd. De finish is erg lang, warm en kruidig.

Retail: ca. 375 EUR.

BenRiach 12 Year old 2008 Cask Edition – PX Puncheon #4052 – OB 2020 – 60.5% – 570 bts

Okay, dit is wel iets helemaal anders. Stalgeur, vermolmd hout, paardenvacht en natte aarde vermengd met donker fruit en origine chocolade. Bouillonkruiden. Op de smaak wordt het geheel nog eens heerlijk opgeleukt met zoete toetsen van het PX vat. Erg rijk en rond, maar tegelijkertijd geweldig rokerig. Dit is een donkerzoete turfbom. Fantastische finish. Laat me even allemaal met rust, terwijl ik nog even nageniet.

Retail: ca. 135 EUR

Amai mijn klak! Ik wist natuurlijk op voorhand dat dit goed ging zijn. Maar ‘goed’ is een vlag de deze heerlijke vloeibare lading absoluut niet dekt. En ik beken, ik was heel de avond in mijn nopjes, want vond de uiteenzetting van Rachel erg interessant – nee, boeiend! – en kan heel de avond luisteren naar deze dame.

Een groot woord van dank aan The Nectar voor de mogelijkheid om deze pareltjes te proeven.

May the Malt be with you!



Bier: 3 Fonteinen Oude Geuze 2018

Tasting Notes Posted on 23/04/2021 16:39

Brouwerij: 3 Fonteinen
Regio: België
Fles: 3 Fonteinen Oude Geuze 2018, assemblage 45
Kleur: amber
ABV: 5.6%

Uitnodiging

Brouwerij 3 Fonteinen is één van de laatste traditionele lambikbrouwerijen en geuzesteker in België, uit Beersel, opgericht door Gaston en Armand Debelder. Ik proef vandaag voor het eerst één van hun bekende Geuze-bieren, assemblage 45 om precies te zijn, gebotteld in 2018. Hij schenkt licht amber (bijna fel oranje, eigenlijk) en troebel met een spierwitte kraag die even blijft hangen.

De neus is zoetzuur op perzik en abrikozen met flink wat pompelmoes. Iets van stalgeur dat hem wat complexiteit geeft. Het duurt even voordat ik dit op prijs kan stellen (maar het is dan ook de eerste keer dat ik echt een geuze proef, zeg maar).

De eerste slok is redelijk scherp en zuur, met een flink bittertje. Ik moet wederom denken aan pompelmoes, maar ook wat perzik en zelfs een hint van… kokosnoot? Het feit dat hij flink bruist, vind ik wel erg aangenaam.

De afdronk is een mooie balansoefening tussen bitter en zuur.

Ik ben er nog niet aan uit of ik geuze wel echt lekker vind. Het is alleszins een biertje dat uitnodigt tot verder ontdekken, dus dat ga ik zeker doen. Bedankt, Timon, om mij kennis te laten maken met dit bier.

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Brussels Bier Project Jungle Joy

Tasting Notes Posted on 23/04/2021 07:38

Bottelaar: Brussels Bier Project
Regio: België
Fles: Jungle Joy, 33cl
Kleur: amber met roze schijn
ABV: 5.9%

Passievrucht

Jungle Joy is een moderne versie van een fruitig bier, volgens het Brussels Beer Project. Het werd verkozen uit een reeks van vijf fruitbieren in 2016. Het werd – uiteraard, zou ik bijna zeggen – geproduceerd zonder toegevoegde suiker of artificiële aroma’s. Hij schenkt amberkleurig met een roze schijn en een hoge witte kraag die erg snel gaat liggen.

De neus is erg fruitig, op het snoeperig af. Passievrucht, mango en rode-veter-snoep. Er zit ook een toets in van bloedappelsien en roze pompelmoes. Fris en zomers.

Op smaak is het een prima verderzetting van de neus met fruit en snoep en datzelfde zure toetsje als van pompelmoes. Maar mango en passievrucht voeren de boventoon. Da’s leuk. Mijn enige probleem met dit biertje is het feit dat hij weinig carbonatie heeft en daardoor een tikkeltje flets overkomt.

De finish is erg kort en legt dan weer de nadruk op het zure fruit in de mix.

Perfect op een zonovergoten terras, maar ik ben bang dat ik er hier geen twee van na elkaar zou willen drinken. Geef mij maar de Delta IPA.

Geproefd door Mark Dermul op 21-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).