Brouwerij: Badass Brewing
Regio: Nederland
Fles: HappyFace Quardrupel Beek Rum, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 12%

Infusie?

En het spreekt al bijna vanzelf dat Badass Brewing ook een Quadrupel maakte, wederom op 12%, met een infusie van de door BEEK Spirits gebottelde Rum, me dunkt. De tasting notes van de rum kan je elders op het blog terugvinden. Hij schenkt wederom bruin – of donkerblond zo u wil – maar deze keer blijft de kraag met kleine bellen toch iets langer staan en vormt zelfs een film op het bier. Dat ziet er toch al wat beter uit.

De neus verschilt niet zo veel van zijn ‘whisky-tweeling’. Wederom zoet op mout en rozijntjes, met diezelfde licht zurige toets. Maar de stalgeur krijg ik deze keer niet. Die wordt vervangen door een aangename hint van karamel.

Hij parelt net zo hevig en komt daarom fris en drinkbaar binnen, maar wederom heb ik moeite om ook maar iets van de infusie terug te vinden. Het verschil met het whisky-biertje is minimaal en volgens mij enkel detecteerbaar als je ze – net als ik – head-to-head zet. En het mag gezegd: dan komt deze er iets beter uit.

De finish is kort en zoet.

Druilerig

Je kan rum met heel wat drankjes combineren, maar bier lijkt me daar niet bepaald één van. Bier rijpen op een rumvat – zoals Duvel deed – tot daar aan toe. Maar een biertje naast een glas rum en van beiden genieten… het lijkt me wat vreemd. Soit, als je deze volgorde respecteert, valt het nog mee. Neem een sip van de rum (die echt wel lekker is) en wals hem rond in je mond. Eens doorgeslikt, laat je hem volgen door een flinke slok van de quadrupel. De rum zal de zoetzure toetsen van het bier verzachten en er een toets van karamel aan toevoegen.

Ik kan niet zeggen dat ik dit een smaaksensatie of een ontdekking vind, maar het was wel een manier om een druilerige zondagnamiddag wat op te fleuren. Meer ook weer niet.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).