Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BIER : HappyFace Quadrupel Beek Rum

Tasting Notes Posted on 21/04/2021 16:30

Brouwerij: Badass Brewing
Regio: Nederland
Fles: HappyFace Quardrupel Beek Rum, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 12%

Infusie?

En het spreekt al bijna vanzelf dat Badass Brewing ook een Quadrupel maakte, wederom op 12%, met een infusie van de door BEEK Spirits gebottelde Rum, me dunkt. De tasting notes van de rum kan je elders op het blog terugvinden. Hij schenkt wederom bruin – of donkerblond zo u wil – maar deze keer blijft de kraag met kleine bellen toch iets langer staan en vormt zelfs een film op het bier. Dat ziet er toch al wat beter uit.

De neus verschilt niet zo veel van zijn ‘whisky-tweeling’. Wederom zoet op mout en rozijntjes, met diezelfde licht zurige toets. Maar de stalgeur krijg ik deze keer niet. Die wordt vervangen door een aangename hint van karamel.

Hij parelt net zo hevig en komt daarom fris en drinkbaar binnen, maar wederom heb ik moeite om ook maar iets van de infusie terug te vinden. Het verschil met het whisky-biertje is minimaal en volgens mij enkel detecteerbaar als je ze – net als ik – head-to-head zet. En het mag gezegd: dan komt deze er iets beter uit.

De finish is kort en zoet.

Druilerig

Je kan rum met heel wat drankjes combineren, maar bier lijkt me daar niet bepaald één van. Bier rijpen op een rumvat – zoals Duvel deed – tot daar aan toe. Maar een biertje naast een glas rum en van beiden genieten… het lijkt me wat vreemd. Soit, als je deze volgorde respecteert, valt het nog mee. Neem een sip van de rum (die echt wel lekker is) en wals hem rond in je mond. Eens doorgeslikt, laat je hem volgen door een flinke slok van de quadrupel. De rum zal de zoetzure toetsen van het bier verzachten en er een toets van karamel aan toevoegen.

Ik kan niet zeggen dat ik dit een smaaksensatie of een ontdekking vind, maar het was wel een manier om een druilerige zondagnamiddag wat op te fleuren. Meer ook weer niet.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



BIER : HappyFace Quadrupel Beek Whisky

Tasting Notes Posted on 21/04/2021 07:28

Brouwerij: Badass Brewing
Regio: Nederland
Fles: HappyFace Quardrupel Beek Whisky, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 12%

Half & Half

Badass Brewing werd opgericht in 2016 door vier Nederlandse vrienden Manfred, Patrick, Ed en Rob. ‘Wij zouden toch in staat moeten zijn om een fatsoenlijk biertje te brouwen’ was de gedachte en in januari 2017 zal hun eerste bier – een Tripel – het levenslicht. De rest is geschiedenis. Hun biertjes worden vermarkt onder het label HappyFace. In samenwerking met BEEK Spirits creëerden ze een quadrupel op 12% die geïnfuseerd is met de BEEK whisky (die elders op het blog besproken wordt). De quadrupel schenkt helderbruin (donkerblond volgens de website) met een lichte kraag (kleine) bellen die onmiddellijk gaat liggen. Ik beken: het ziet er niet zo smakelijk uit.

Zoete, moutige geur met hints van donker fruit als rozijntjes en pruimen. Een licht zurige toets als van bloedappelsien. Tegelijkertijd krijg ik ook een stalgeur.

Door de hoge carbonatie komt hij lekker fris binnen. Gevaarlijk drinkbaar zelfs, ondanks zijn alcoholpercentage van 12%. Maar het moet gezegd: van de whisky merk ik niets. Hij heeft een moutig hart met een herbaal kantje, maar is vooral zoet (Zou dat dan toch de whisky zijn? Want die was wel erg zoet, snoeperig zelfs).

De korte afdronk is eerder zoetzuur.

Half & Half

De combinatie van whisky en bier is niet zo ver gezocht. Deze zogenaamde ‘Half & Half’ (een halve pint bier in combinatie met een dram whisky) gaat terug tot de 1920s, toen de Schotten en Ieren in de pub graag nog iets sterkers hadden naast hun biertje. In het geval van de Beek Whisky en de HappyFace quadrupel kan ik helaas niet zeggen dat de som van de onderdelen meer is.

Het bier domineert de combinatie en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze niet voor elkaar gemaakt zijn. Dat geeft half & half een nieuwe betekenis.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).