Brouwerij: Badass Brewing
Regio: Nederland
Fles: HappyFace Quardrupel Beek Whisky, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 12%

Half & Half

Badass Brewing werd opgericht in 2016 door vier Nederlandse vrienden Manfred, Patrick, Ed en Rob. ‘Wij zouden toch in staat moeten zijn om een fatsoenlijk biertje te brouwen’ was de gedachte en in januari 2017 zal hun eerste bier – een Tripel – het levenslicht. De rest is geschiedenis. Hun biertjes worden vermarkt onder het label HappyFace. In samenwerking met BEEK Spirits creëerden ze een quadrupel op 12% die geïnfuseerd is met de BEEK whisky (die elders op het blog besproken wordt). De quadrupel schenkt helderbruin (donkerblond volgens de website) met een lichte kraag (kleine) bellen die onmiddellijk gaat liggen. Ik beken: het ziet er niet zo smakelijk uit.

Zoete, moutige geur met hints van donker fruit als rozijntjes en pruimen. Een licht zurige toets als van bloedappelsien. Tegelijkertijd krijg ik ook een stalgeur.

Door de hoge carbonatie komt hij lekker fris binnen. Gevaarlijk drinkbaar zelfs, ondanks zijn alcoholpercentage van 12%. Maar het moet gezegd: van de whisky merk ik niets. Hij heeft een moutig hart met een herbaal kantje, maar is vooral zoet (Zou dat dan toch de whisky zijn? Want die was wel erg zoet, snoeperig zelfs).

De korte afdronk is eerder zoetzuur.

Half & Half

De combinatie van whisky en bier is niet zo ver gezocht. Deze zogenaamde ‘Half & Half’ (een halve pint bier in combinatie met een dram whisky) gaat terug tot de 1920s, toen de Schotten en Ieren in de pub graag nog iets sterkers hadden naast hun biertje. In het geval van de Beek Whisky en de HappyFace quadrupel kan ik helaas niet zeggen dat de som van de onderdelen meer is.

Het bier domineert de combinatie en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze niet voor elkaar gemaakt zijn. Dat geeft half & half een nieuwe betekenis.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).