Brouwerij: Scottish & Newcastle
Regio: UK
Fles: Courage Royal Wedding 1973, 275ml
Kleur: licht bruin
ABV: ??%

Bloedneus

We proefden eerder al een biertje van Courage, namelijk uit 1981 ter gelegenheid van het sprookjeshuwelijk (nou, ja) tussen Prince Charles en Lady Diana. Maar eerder waren zij ook van de partij toen Princess Anne & Kapitein Mark Phillips in het huwelijksbootje stapten in 1973 – trouwens het geboortejaar van Dearly Beloved. Ik hoop dat hier überhaupt nog wat van overblijft, want dat is natuurlijk al erg oud… (ik heb het duidelijk over het bier!). Wie weet is het wel helemaal niet zo gezond om een biertje te drinken van toen ik zelf amper drie jaar oud was. Maar goed… we riskeren het. Hij schenkt licht bruin als ijsthee, met een quasi-kraag met grote bellen die onmiddellijk verdwijnen.

Nou, de neus valt mij goed mee. Geen off-notes (hoera!) maar wel snoeperige en umami toetsen. Denk aan een dadel met een sneetje spek rond. Chocolade, maar ook kauwgum met de smaak van blauwe bessen. Mooie aciditeit. Goh, wat een meevaller.

Hij is verrassend romig en vol. Allesbehalve waterachtig. Je merkt dat dit ooit een lekker donker bier moet geweest zijn. Flink wat fruitige toetsen (rood en blauw, als u begrijpt wat ik bedoel) met wat citrus (bloedappelsien). Iets van karamel ook. Het beste is er vanaf, da’s duidelijk, maar het blijft doenbaar. Dearly Beloved kijkt me met opgetrokken wenkbrauwen aan als ik dit luidop zeg.

Ook hier is van een finish amper sprake, behoudens een beetje karamel die aan de tanden blijft plakken.

‘Tja, 1973… Da’s toch een goed jaar, hé schat?’ Ze reikt me ondertussen lieftallig een doekje aan om mijn bloedneus te stelpen.

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).