Brouwerij: Scottish & Newcastle
Regio: UK
Fles: Courage Ceremonial Ale, Royal Wedding 1981, 275ml
Kleur: bruin
ABV: ??%

Rode kool

Courage is nooit een brouwerij geweest, maar wel een investeringsgroep die ooit heel wat brouwerijen in bezit had. Hoewel het niet echt geweten is, denken de meesten dat deze Ceremonial Ale, ter gelegenheid van het huwelijk tussen Charles & Diana in juli 1981, werd geproduceerd bij Scottish & Newcastle. Wat er ook van zij, we gaan hem met veel plezier proeven. Jongens toch, een bier uit 1981 – ik was 11 – als dat maar goed komt. Hij schenkt bruin met slechts een hint van een kraag die onmiddellijk in een kleine film op het bier tot rust komt. Er zitten helaas flink wat vlokjes in mijn glas.

Chocolade, rozijnen, rode kool! Vreemd zoet neus met toch een hoek af. Bloedappelsien en… als je lang genoeg wacht (niet doen dus!): paardenurine! Oei, oei, oei, dat wordt een opgave om deze aan de lippen te zetten, hoor.

Op smaak valt het beter mee, gelukkig, maar nog steeds niet erg lekker. Hij bruist nog prima (had dat niet veracht), maar is wat zuur geworden. Het donkerzoete slaagt er niet in daar doorheen te priemen.

De afdronk? Welke afdronk (gelukkig maar).

Courage… ja, je moet verdomd moedig zijn om dit uit te drinken. Ondertussen weten we allemaal dat veel van deze biertjes niet meer te zuipen zijn, natuurlijk. Maar ik blijf er een vreemd soort plezier in scheppen ze open te trekken.

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).