Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: Mden 23 Year Old 1997/2020, The Whisky Jury
Kleur: vol goud
ABV: 55.6%

Jamaican Funk Alert!

The Whisky Jury heeft ons al 11 keer erg verblijd met zijn single cask whisky releases, maar onlangs lanceerde hij zijn allereerste rum. Een single cask rum op de koop toe, afkomstig van een niet-nader-genoemde distilleerderij uit Trelawny op Jamaica, die al sinds 1763 met 4 pot stills aan de slag is.

Dit is funky, amai mijn klak! Hoewel ananas en banaan herkenbaar zijn, wordt deze neus gekenmerkt door toetsen van kaarsvet, vernis, Tupperware potjes, ecoline, plasticine en snuiftabak. Niet noodzakelijk in die volgorde. Niet gemakkelijk en zeker niet voor iedereen, maar geweldig als je van dit profiel houdt.

Flink olieachtig, bijna siroop, met bijzonder veel groene kruiden en een geweldig zilt randje. Heeft er iemand een olijf in mijn glas gedropt? Ananas keert weer en wordt vergezeld door wat appelsien, maar het fruit heeft geen schijn van een kans tegen deze funky, industriële toetsen.

De afdronk is lang, zoet versus zilt, fruit versus machineolie. Funky tot op het sterfbed.

Drink ik rum of een blik verf? Hoe zot is dat?! Maar wel een absolute smaakbom. En ik was wel op voorhand verwittigd, hé. De titel van dit stukje stond immers op het label.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).