Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Mden 23 Year Old 1997 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on ma, maart 29, 2021 16:31:47

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: Mden 23 Year Old 1997/2020, The Whisky Jury
Kleur: vol goud
ABV: 55.6%

Jamaican Funk Alert!

The Whisky Jury heeft ons al 11 keer erg verblijd met zijn single cask whisky releases, maar onlangs lanceerde hij zijn allereerste rum. Een single cask rum op de koop toe, afkomstig van een niet-nader-genoemde distilleerderij uit Trelawny op Jamaica, die al sinds 1763 met 4 pot stills aan de slag is.

Dit is funky, amai mijn klak! Hoewel ananas en banaan herkenbaar zijn, wordt deze neus gekenmerkt door toetsen van kaarsvet, vernis, Tupperware potjes, ecoline, plasticine en snuiftabak. Niet noodzakelijk in die volgorde. Niet gemakkelijk en zeker niet voor iedereen, maar geweldig als je van dit profiel houdt.

Flink olieachtig, bijna siroop, met bijzonder veel groene kruiden en een geweldig zilt randje. Heeft er iemand een olijf in mijn glas gedropt? Ananas keert weer en wordt vergezeld door wat appelsien, maar het fruit heeft geen schijn van een kans tegen deze funky, industriële toetsen.

De afdronk is lang, zoet versus zilt, fruit versus machineolie. Funky tot op het sterfbed.

Drink ik rum of een blik verf? Hoe zot is dat?! Maar wel een absolute smaakbom. En ik was wel op voorhand verwittigd, hé. De titel van dit stukje stond immers op het label.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Maman Brigitte

Tasting Notes Posted on ma, maart 29, 2021 06:30:25

Bottelaar: Asta Morris
Regio: Caribbean
Fles: Maman Brigitte Rum
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Caribbean Blend

Maman Brigitte is een vuilgebekt cultfiguur in de Haïtiaanse voodoo, die rum drinkt met hete pepers, het bed deelt met Baron Samedi en gesymboliseerd wordt door een zwarte haan. Het verbaast me absoluut niet dat Bert Bruyneel – Zotte Bert voor de vrienden – deze figuur koos voor zijn eigen geblende rum. Maman Brigitte is een blend van 8-jarige rum uit Barbados, 5-jarige rum uit de Dominicaanse Republiek en 3-jarige rum uit Jamaica.

Speels zoete en tropische neus waarbij vanille, banaan en vooral ananas de boventoon voeren. Geen zorgen, dit is geen pak bruine suiker, hoewel een subtiele hint van karamel wel doorschemert. Slechts een funky hint van Tupperware, maar dat geeft hem net een groot deel van zijn charme. De geur is van dien aard dat ik erg veel zin krijg om hem aan de lippen te zetten. Dat zegt genoeg, me dunkt.

De body is licht en de rum zijdezacht. Het tropische fruit schittert, omfloerst door een zachte toets van karamel en vanille. Honing geeft hem wat romigheid. Dit gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is mild, niet erg lang, maar wel mooi gelaagd.

Bestaat er zoiets als een ‘kaartersrum’? Dan is dit ‘m vast. Kudos, Bert! En dan te bedenken dat je dit gewoon in de Colruyt kan vinden voor ocharme 35 EUR. Korting vanaf drie stuks!

Ginger Brigitte

Hier moet ik toch een Dark & Stormy mee maken, right? Maar toch een beetje naar mijn hand zetten. Ik neem een tumbler en drop er (zachtjes!) een ijsbal in, giet hier een flinke scheut Maman Brigitte overheen (je hoeft niet gierig te zijn, je krijgt immers korting vanaf drie flessen, maak er gebruik van!). Dan knijp ik  daar het sap van een kwart roze pompelmoes overheen en schenk tot slot een half flesje Fever Tree Ginger Beer uit. Dat doe ik zachtjes langs de bolle kant van een lepel om mijn bubbels te bewaren. Ter garnering gaan er nog twee partjes van de roze pompelmoes bij.

Mijn Ginger Brigitte is klaar. Maar ik moet snel zijn, want zowel vrouw- als dochterlief vinden dit lekker. Nu begrijpt u wellicht waarom ik altijd van Colruyt’s korting gebruik maak.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).