Bottelaar: Asta Morris
Regio: Caribbean
Fles: Maman Brigitte Rum
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Caribbean Blend

Maman Brigitte is een vuilgebekt cultfiguur in de Haïtiaanse voodoo, die rum drinkt met hete pepers, het bed deelt met Baron Samedi en gesymboliseerd wordt door een zwarte haan. Het verbaast me absoluut niet dat Bert Bruyneel – Zotte Bert voor de vrienden – deze figuur koos voor zijn eigen geblende rum. Maman Brigitte is een blend van 8-jarige rum uit Barbados, 5-jarige rum uit de Dominicaanse Republiek en 3-jarige rum uit Jamaica.

Speels zoete en tropische neus waarbij vanille, banaan en vooral ananas de boventoon voeren. Geen zorgen, dit is geen pak bruine suiker, hoewel een subtiele hint van karamel wel doorschemert. Slechts een funky hint van Tupperware, maar dat geeft hem net een groot deel van zijn charme. De geur is van dien aard dat ik erg veel zin krijg om hem aan de lippen te zetten. Dat zegt genoeg, me dunkt.

De body is licht en de rum zijdezacht. Het tropische fruit schittert, omfloerst door een zachte toets van karamel en vanille. Honing geeft hem wat romigheid. Dit gaat gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is mild, niet erg lang, maar wel mooi gelaagd.

Bestaat er zoiets als een ‘kaartersrum’? Dan is dit ‘m vast. Kudos, Bert! En dan te bedenken dat je dit gewoon in de Colruyt kan vinden voor ocharme 35 EUR. Korting vanaf drie stuks!

Ginger Brigitte

Hier moet ik toch een Dark & Stormy mee maken, right? Maar toch een beetje naar mijn hand zetten. Ik neem een tumbler en drop er (zachtjes!) een ijsbal in, giet hier een flinke scheut Maman Brigitte overheen (je hoeft niet gierig te zijn, je krijgt immers korting vanaf drie flessen, maak er gebruik van!). Dan knijp ik  daar het sap van een kwart roze pompelmoes overheen en schenk tot slot een half flesje Fever Tree Ginger Beer uit. Dat doe ik zachtjes langs de bolle kant van een lepel om mijn bubbels te bewaren. Ter garnering gaan er nog twee partjes van de roze pompelmoes bij.

Mijn Ginger Brigitte is klaar. Maar ik moet snel zijn, want zowel vrouw- als dochterlief vinden dit lekker. Nu begrijpt u wellicht waarom ik altijd van Colruyt’s korting gebruik maak.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).