Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Bannow Island Edition 1.2, OB 2020, French Wine, Bourbon, Virgin Oak & Oloroso, 9000 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

Koffiegruis

De eerste release van Bannow Island rijpte 3 jaar, 7 maanden en 27 dagen. Deze mocht iets langer op vat, namelijk 3 jaar, 10 maanden en 23 dagen. Dat kan je allemaal opvragen dankzij de codes op de fles. Je merkt dan ook meteen dat de samenstelling van vattypes ook iets gewijzigd is. Hier gaat het om een vatting van Franse wijnvaten, bourbon en virgin oak en zelfs wat oloroso. De eerste vond ik erg aangenaam (in tegenstelling tot de Ballykilcavan), dus ben zeker benieuwd naar deze nieuwe batch.

Flink granig en zoet op de neus met marsepein, vers gekapt hout, karamel, roggebrood, hint van perzik, melkchocolade en heleboel wilde bloemen in een zonovergoten veld. Hij verschilt niet zoveel van de eerste batch. Misschien een tikkeltje zoeter.

Olieachtig en onmiddellijk stevig gekruid – dat had ik bij de eerste release ook. Witte peper, gember en nootmuskaat. Wordt dan wat vegetaal (verse bladeren, groene tuinkruiden en het sap van jonge takken) alvorens het zoete zijn intrede doet. Dat komt dan weer in de vorm van lichte honing en karamel. Hint van ananas en rabarber.

De afdronk is middellang, drogend met een moutig hart en… Hola, da’s verrassend: koffiegruis op het sterfbed. Lekker!

Het verschil met de eerste release is niet erg groot (dat hoeft ook niet). Deze is iets zoeter en de afdronk iets korter. Vooral de afdronk vond ik erg mooi. Dankjewel, Bart, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).