Distilleerderij: Royal Oak Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Irishman Founder’s Reserve Caribbean Cask Finish, OB 2019, Cask #8476, 379 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Santa Lucia

De Founder’s Reserve van The Irishman betreft een single cask, weliswaar versneden naar 46%. De whisky – een blend, nota bene – werd gefinisht op een Caribbean Cask. Rum, dus. Van Santa Lucia, overigens. Aan de slag.

Mierzoete, maar heerlijk tropisch fruitige neus. Banaan, ananas, munt en een toefje kruiden van het hout. Helemaal in de verte wat potloodslijpsel dat de grain verraadt, maar alles bij elkaar een erg mooie neus die me doet watertanden.

Ook op smaak is het best fruitig, zij het iets minder tropisch. Tikkeltje pikant, toch wel. Witte peper, bakkerijkruiden, munt en menthol (inderdaad, dat is niet hetzelfde). Goeie body. Hij is verrassend romig en rond en erg lekker, hoor.

De afdronk is lang, warm en zacht gekruid.

Wat een leuke whisky, zeg. De invloed van het rumvat is groot, het is waar, maar in dit geval werkt het prima. Ik hou hier wel van.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).