Distilleerderij: Torabhaig
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Torabhaig 3 Year Old 2017/2020 The Legacy Series – Inaugural Release, First Fill Bourbon Barrels, 32.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Skye

De eerste officiële release van de in 2017 op Skye opgestarte Torabhaig distilleerderij was in een oogwenk uitverkocht. Net als heel wat nieuwe releases van de afgelopen twee jaar gaat het nochtans wederom om erg jong spul, net wettelijk de naam whisky waardig. Maar we hebben al gemerkt dat dit geen probleem hoeft te zijn. Het enige mogelijke probleem waar de nieuwe Torabhaig mee geconfronteerd kan worden is de onontkoombare vergelijking met Talisker. Laten we nu even niet in die val trappen en de whisky waarderen op eigen merites, wat zeg je daarvan?

Hij kan zijn jonge leeftijd op de neus alvast niet verbergen. Ruwe gerst, moutsuikers, vers wit brood, kiezeltjes op het strand, oestersap en zachte rook. Na enkele ogenblikken maakt dit allemaal plaats voor verrassend veel zoet fruit. Denk banaan, sappige peren en jonge appels. Nog wat groene tuinkruiden. Verre van slecht, versta me niet verkeerd. Maar mijn wereld staat niet op zijn kop.

De body is erg licht. Nu komt het zoete fruit eerst – aangevuld met heel wat vanille en wat bloemsuiker – alvorens een flinke druppel brak water de boel overneemt. Licht kruidig op witte peper en een hint van anijszaad. Dan volgt de rook, die toch best groots wordt en je mond helemaal warm maakt. Ja, dit is best peaty te noemen.

De afdronk is middellang op groene kruiden, zilt en een prettige bitterheid op het sterfbed.

Flink maritieme malt, hoor. Blind zou je Islay zeggen in plaats van Skye. Kwam initieel op zo’n 65 EUR, maar was zoals gezegd meteen uitverkocht. Mag ik zeggen dat ik het schrijnend vind dat retailers hem ondertussen verkoper aan meer dan het dubbele tot zelfs het drievoudige? Kom op, zeg. Gaan zelfs winkels nu al beginnen flippen?

 84/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).