Distilleerderij: Abhainn Dearg
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Abhainn Dearg Fine Oak Cask, 500ml
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Fizzy

Al meer dan twintig jaar met whisky bezig, al meer dan 4500 whisky’s geproefd en deze distilleerderij bestaat al sinds 2008 en heeft ondertussen als een 10-jarige op de markt en toch heb ik er nog nooit één geproefd. Nu, dat hoeft niet te verbazen. Abhainn Dearg (spreek ‘avien djeerik’) – wat zoveel betekent als ‘rode rivier’ – ligt op het eiland Lewis, op de Buiten-Hebriden helemaal in het noordoosten van Schotland. En hun product wordt vooral lokaal verkocht. Maar via whiskygabber Pat kreeg in een sample in handen van een single cask, weliswaar versneden naar 46%, dat hij zelf op de distilleerderij kocht in juli 2018.

Erg lichte, zomerse, granige neus op frisse citrus (limoen vooraan) met een hint van kardamom en vanille. Vers gebakken wit brood en groene appeltjes, groene druiven en flink vegetaal. Valt alles bij elkaar nog best mee, hoor. Een niemendalletje, sure, maar niks mis mee.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Houdt het midden tussen zoet, zilt en kruidig. Wederom flink wat ruw graan, suiker die zich graag karamel zou noemen, noten en vanille. Iets snoeperig als van wine gums. Naar het einde toe wordt hij een beetje dirty op karton, zeezout en zand. Vreemd, maar interessant.

De finish is middellang en een beetje fizzy, alsof ik net wat bruisend appelsap naar binnen heb gekapt. Noten in een kartonnen doosje op het sterfbed.

Leuke eerste ontmoeting ondanks dat het verre van een goeie malt is, eerlijk gezegd. Amusant, dat wel. Bedankt, Pat.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).