Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Arran Marsala Cask Finish

Tasting Notes Posted on 09/03/2021 16:28

Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran Marsala Cask Finish, OB 2018
Kleur: oud goud
ABV: 50.0%

Zuur

Ik proefde van Arran al heel wat finishes, maar deze had ik nog niet eerder gehad. Dus, Benny, een dikke merci om mij dit sample te bezorgen van deze Arran die op een Marsala vat werd gefinisht. Marsala is een Italiaanse versterkte wijn gemaakt in de omgeving van de stad met dezelfde naam op het westelijk deel van Sicilië. Benieuwd wat dat met deze Arran gedaan heeft.

Zachte en zoete neus op boerenboter, rozijnen en bosbessen met een hint van hazelnoten en melkchocolade… maar in alle eerlijkheid wel een beetje gesloten. Weinig uitgesproken, moet ik zeggen. Blind zou ik hier nooit Arran uithalen (ik weet wel, dat hoeft ook niet).

Zacht op de tong, maar onmiddellijk zoetzuur met de nadruk op zuur… Citroenzuursnoepjes, kaneel, hint van rood fruit, maar iets te veel tannine naar mijn goesting waardoor hij ook wat droog en licht bitter wordt. Zachte kruidigheid van peper en kaneel. Hint van donkere honing en gebakken appel, hoewel die moeite hebben door het zure heen te priemen.

Intense alcoholische afdronk op houtkruiden die het zoete volledig verdrukken.

Dit is voor mij geen geslaagde finish. Niet eens 50 EUR, maar daarvoor kan ik veel betere Arran aanschaffen. Bedankt, Benny.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Abhainn Dearg Fine Oak Cask

Tasting Notes Posted on 09/03/2021 06:26

Distilleerderij: Abhainn Dearg
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Abhainn Dearg Fine Oak Cask, 500ml
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Fizzy

Al meer dan twintig jaar met whisky bezig, al meer dan 4500 whisky’s geproefd en deze distilleerderij bestaat al sinds 2008 en heeft ondertussen als een 10-jarige op de markt en toch heb ik er nog nooit één geproefd. Nu, dat hoeft niet te verbazen. Abhainn Dearg (spreek ‘avien djeerik’) – wat zoveel betekent als ‘rode rivier’ – ligt op het eiland Lewis, op de Buiten-Hebriden helemaal in het noordoosten van Schotland. En hun product wordt vooral lokaal verkocht. Maar via whiskygabber Pat kreeg in een sample in handen van een single cask, weliswaar versneden naar 46%, dat hij zelf op de distilleerderij kocht in juli 2018.

Erg lichte, zomerse, granige neus op frisse citrus (limoen vooraan) met een hint van kardamom en vanille. Vers gebakken wit brood en groene appeltjes, groene druiven en flink vegetaal. Valt alles bij elkaar nog best mee, hoor. Een niemendalletje, sure, maar niks mis mee.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Houdt het midden tussen zoet, zilt en kruidig. Wederom flink wat ruw graan, suiker die zich graag karamel zou noemen, noten en vanille. Iets snoeperig als van wine gums. Naar het einde toe wordt hij een beetje dirty op karton, zeezout en zand. Vreemd, maar interessant.

De finish is middellang en een beetje fizzy, alsof ik net wat bruisend appelsap naar binnen heb gekapt. Noten in een kartonnen doosje op het sterfbed.

Leuke eerste ontmoeting ondanks dat het verre van een goeie malt is, eerlijk gezegd. Amusant, dat wel. Bedankt, Pat.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).