Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 10 Year Old 2007/2018, Lady of the Glen, 1st Fill Bourbon Barrel #13208, 221 bts
Kleur: licht goud
ABV: 59.4%

Brusselse Wafel

Mannochmore is een verrassend jonge distilleerderij, opgericht door John Haig & Co in 1971. Tot 2008 werd ze zelfs bestierd door de crew van het nabijgelegen Glenlossie. Ze levert voornamelijk aan de blenders en verwierf ook enige notoriëteit met de zwarte whisky Loch Dhu, maar vandaag proef ik een 1st fill bourbon barrel van onafhankelijk bottelaar Lady of the Glen. Een bottelaar met smaak, ongetwijfeld, want ze hebben al een Auchentoshan gebotteld. Grapje! Vandaag proef ik een tiener van Mannochmore, gebotteld in 2018 – op vatsterkte, dat spreekt.

De neus is heftig, de alcohol laat zich voelen. Maar daaronder zit een mooie panoplie aan zoete toetsen in de vorm van Brusselse wafels met bloemsuiker, vanille, citroenen en wat tuinkruiden. Flinke toets van peper en zout. Een verschaalde pils op de achtergrond. Het werkt. Dit is erg lekker op de neus.

Stevig gekruid op de tong (peper, zout, gember, vanille) met een intense zoetigheid. Onze Brusselse wafel keert weer, nu belegd met stukjes appel en peer en besprenkeld met bloemsuiker. Zoethout komt plots erg stevig opzetten. Hij laat zich wel voelen, hoor. Dit is een zoete, maar erg stevige, Mannochmore.

In de afdronk krijg ik vooral wit fruit, bloemsuiker en peper.

Erg heldere Mannochmore met flink wat zoetigheid.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).