Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mannochmore 10 Year Old 2007 Lady of the Glen

Tasting Notes Posted on ma, februari 22, 2021 16:32:24

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 10 Year Old 2007/2018, Lady of the Glen, 1st Fill Bourbon Barrel #13208, 221 bts
Kleur: licht goud
ABV: 59.4%

Brusselse Wafel

Mannochmore is een verrassend jonge distilleerderij, opgericht door John Haig & Co in 1971. Tot 2008 werd ze zelfs bestierd door de crew van het nabijgelegen Glenlossie. Ze levert voornamelijk aan de blenders en verwierf ook enige notoriëteit met de zwarte whisky Loch Dhu, maar vandaag proef ik een 1st fill bourbon barrel van onafhankelijk bottelaar Lady of the Glen. Een bottelaar met smaak, ongetwijfeld, want ze hebben al een Auchentoshan gebotteld. Grapje! Vandaag proef ik een tiener van Mannochmore, gebotteld in 2018 – op vatsterkte, dat spreekt.

De neus is heftig, de alcohol laat zich voelen. Maar daaronder zit een mooie panoplie aan zoete toetsen in de vorm van Brusselse wafels met bloemsuiker, vanille, citroenen en wat tuinkruiden. Flinke toets van peper en zout. Een verschaalde pils op de achtergrond. Het werkt. Dit is erg lekker op de neus.

Stevig gekruid op de tong (peper, zout, gember, vanille) met een intense zoetigheid. Onze Brusselse wafel keert weer, nu belegd met stukjes appel en peer en besprenkeld met bloemsuiker. Zoethout komt plots erg stevig opzetten. Hij laat zich wel voelen, hoor. Dit is een zoete, maar erg stevige, Mannochmore.

In de afdronk krijg ik vooral wit fruit, bloemsuiker en peper.

Erg heldere Mannochmore met flink wat zoetigheid.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mannochmore 12 Year Old 2008 Watt Whisky

Tasting Notes Posted on ma, februari 22, 2021 06:31:39

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 12 Year Old 2008/2020, Watt Whisky, Two Hogsheads finished for three months in Brandy, 663 bts
Kleur: oud goud
ABV: 54.8%

Cognac

Mark Watt lanceerde onlangs zijn eigen whiskymerk, het lekker allitererende Watt Whisky. In de eerste release zat ook deze jonge Mannochmore, een vatting van twee hogsheads die nog drie maanden gefinisht werden op een brandy cask.

Ik ruik appelmoes op steroïden, perzik, sultanas, honing en groene druiven. Blind zou ik dit wel eens cognac hebben durven noemen, wat volgens mij betekent dat het een actief vat was waarin deze malt mocht narijpen.

Heerlijk zacht mondgevuld, maar wel onmiddellijk pittig gekruid op verse gember en een karrenvracht aan peper. Lekker romig, hoor. Het cognacgevoel komt erg snel terug in de vorm van gebakken appeltjes besprenkeld met bruine suiker, hint van karamel en toffee, een flinke portie noten en iets van gekarameliseerde appelsienschillen.

Heerlijk lange afdronk, mierzoet, waar een opstoot van citrus en peper je even naar adem doen happen.

Erg lekker. Het vat heeft deze Mannochmore een mooie extra dimensie gegeven. Je zou bijna denken dat mijn naamgenott weet waar hij mee bezig is – just kidding, Mark!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).