Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 12 Year Old 2008/2020, Watt Whisky, Two Hogsheads finished for three months in Brandy, 663 bts
Kleur: oud goud
ABV: 54.8%

Cognac

Mark Watt lanceerde onlangs zijn eigen whiskymerk, het lekker allitererende Watt Whisky. In de eerste release zat ook deze jonge Mannochmore, een vatting van twee hogsheads die nog drie maanden gefinisht werden op een brandy cask.

Ik ruik appelmoes op steroïden, perzik, sultanas, honing en groene druiven. Blind zou ik dit wel eens cognac hebben durven noemen, wat volgens mij betekent dat het een actief vat was waarin deze malt mocht narijpen.

Heerlijk zacht mondgevuld, maar wel onmiddellijk pittig gekruid op verse gember en een karrenvracht aan peper. Lekker romig, hoor. Het cognacgevoel komt erg snel terug in de vorm van gebakken appeltjes besprenkeld met bruine suiker, hint van karamel en toffee, een flinke portie noten en iets van gekarameliseerde appelsienschillen.

Heerlijk lange afdronk, mierzoet, waar een opstoot van citrus en peper je even naar adem doen happen.

Erg lekker. Het vat heeft deze Mannochmore een mooie extra dimensie gegeven. Je zou bijna denken dat mijn naamgenott weet waar hij mee bezig is – just kidding, Mark!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).