Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 9 Year Old 2010/2020 Claxton’s, Refill Sherry Hogshead #2088-8121, 299 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.2%

Druivensap

Deze Mannochmore werd door Claxton’s gebotteld, wat betekent dat hij in die typische, vierkante fles zit die me eerder aan parfum dan aan whisky doet denken. Desalniettemin is het een single refill sherry hogshead dat bijna 300 flessen opleverde op vatsterkte. Oh, ja, dit is nog maar mijn tiende Mannochmore en dat op meer dan 4.600 geproefde whisky’s. Dat zegt toch iets, me dunkt…

De sherryinvloed op de neus is alvast beperkt. Ik krijg wel wat sultanas en misschien zelfs een hint van abrikozenconfituur, maar voor de rest is dit een erg romige neus op zoete boter, perensiroop, cake en koekjes. Iets wat me aan Gyproc doet denken. Vers afgereden gras en bloemsuiker, stel je voor. In de verte nog een hint van vers geperst appelsiensap. Toegankelijk en lekker.

De body is verrassend licht en de malt verrassend zacht van smaak. Boomgaardfruit (appels, peren en hier en daar een kruisbes) met flink wat florale elementen. Denk rozenwater en gras. Druivensap met een verloren gelopen rozijn. Maar… dit is wel goed hoor! Wordt stilaan wel een beetje droog.

De afdronk is middellang, wordt gekenmerkt door druiven en gember en eindigt met pompelmoes en perensiroop. Hij laat je mond wel flink droog achter, waardoor je de neiging krijgt naar een glas water te grijpen. Het is ook pas in de afdronk dat je de alcohol echt voelt.

Ik vond dit erg lekker voor zo’n jonge beestje van deze – in alle eerlijkheid – blenders’ fabriek.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).