Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mannochmore 9 Year Old 2010 Claxton’s

Tasting Notes Posted on zo, februari 21, 2021 16:30:56

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 9 Year Old 2010/2020 Claxton’s, Refill Sherry Hogshead #2088-8121, 299 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.2%

Druivensap

Deze Mannochmore werd door Claxton’s gebotteld, wat betekent dat hij in die typische, vierkante fles zit die me eerder aan parfum dan aan whisky doet denken. Desalniettemin is het een single refill sherry hogshead dat bijna 300 flessen opleverde op vatsterkte. Oh, ja, dit is nog maar mijn tiende Mannochmore en dat op meer dan 4.600 geproefde whisky’s. Dat zegt toch iets, me dunkt…

De sherryinvloed op de neus is alvast beperkt. Ik krijg wel wat sultanas en misschien zelfs een hint van abrikozenconfituur, maar voor de rest is dit een erg romige neus op zoete boter, perensiroop, cake en koekjes. Iets wat me aan Gyproc doet denken. Vers afgereden gras en bloemsuiker, stel je voor. In de verte nog een hint van vers geperst appelsiensap. Toegankelijk en lekker.

De body is verrassend licht en de malt verrassend zacht van smaak. Boomgaardfruit (appels, peren en hier en daar een kruisbes) met flink wat florale elementen. Denk rozenwater en gras. Druivensap met een verloren gelopen rozijn. Maar… dit is wel goed hoor! Wordt stilaan wel een beetje droog.

De afdronk is middellang, wordt gekenmerkt door druiven en gember en eindigt met pompelmoes en perensiroop. Hij laat je mond wel flink droog achter, waardoor je de neiging krijgt naar een glas water te grijpen. Het is ook pas in de afdronk dat je de alcohol echt voelt.

Ik vond dit erg lekker voor zo’n jonge beestje van deze – in alle eerlijkheid – blenders’ fabriek.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mannochmore The Fruity 2012 Four Styles La Maison du Whisky

Tasting Notes Posted on zo, februari 21, 2021 06:29:21

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore The Fruity 2012/2018, Four Styles, La Maison du Whisky
Kleur: witte wijn
ABV: 40%

Komkommer

Het bekende La Maison du Whisky bottelde in 2018 een reeks met de ronkende naam Four Styles, waarin ze vier whisky’s op drinksterkte bottelde, namelijk The Fruity (een Mannochmore 2012), The Malty (een Inchgower 2013), The Oaky (een Auchroisk 2013) en The Peaty (een Bunnahabhain 2014). Ze werden koel-gefilterd noch bijgekleurd. Wij proberen vandaag de Mannochmore die zo’n 7 à 8 jaar rijpte op first fill bourbon barrels. En toch bijzonder bleek.

De neus is erg fris en fruitig en doet me onmiddellijk aan de zomer denken. Citroensap, jonge appels, komkommer, mango en suikerwater. Klinkt bijna al een zomerse cocktail en zo ruikt deze malt ook.

De body is erg licht en, verrassend genoeg, doet me in eerste instantie wederom aan komkommer denken. The Fruity? The Vegtable, zeg maar. Daaronder nog wat appels en nu ook vanille, kristalsuiker en een hint van eik. Heel eenvoudig, maar toch zomers fris en uiteindelijk maakt dat deze malt best aangenaam. Maar complex is dat natuurlijk niet.

De afdronk is middellang, verrassend genoeg, met flink wat vanille en peper, appels en… u raadt het al: komkommer.

Erg eenvoudige, maar zomerse kaarterswhisky. Maak hier gerust een highball mee. Het mag.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).