Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore The Fruity 2012/2018, Four Styles, La Maison du Whisky
Kleur: witte wijn
ABV: 40%

Komkommer

Het bekende La Maison du Whisky bottelde in 2018 een reeks met de ronkende naam Four Styles, waarin ze vier whisky’s op drinksterkte bottelde, namelijk The Fruity (een Mannochmore 2012), The Malty (een Inchgower 2013), The Oaky (een Auchroisk 2013) en The Peaty (een Bunnahabhain 2014). Ze werden koel-gefilterd noch bijgekleurd. Wij proberen vandaag de Mannochmore die zo’n 7 à 8 jaar rijpte op first fill bourbon barrels. En toch bijzonder bleek.

De neus is erg fris en fruitig en doet me onmiddellijk aan de zomer denken. Citroensap, jonge appels, komkommer, mango en suikerwater. Klinkt bijna al een zomerse cocktail en zo ruikt deze malt ook.

De body is erg licht en, verrassend genoeg, doet me in eerste instantie wederom aan komkommer denken. The Fruity? The Vegtable, zeg maar. Daaronder nog wat appels en nu ook vanille, kristalsuiker en een hint van eik. Heel eenvoudig, maar toch zomers fris en uiteindelijk maakt dat deze malt best aangenaam. Maar complex is dat natuurlijk niet.

De afdronk is middellang, verrassend genoeg, met flink wat vanille en peper, appels en… u raadt het al: komkommer.

Erg eenvoudige, maar zomerse kaarterswhisky. Maak hier gerust een highball mee. Het mag.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).