Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Coal Ila 9 Year Old 2011 for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: goud
ABV: 52.3%

Monique

Mark & Manny’s Malts gaat dit jaar van start met haar 6e reeks en deze keer is het een erg mooie samenwerking geworden met niemand minder dan Monique Tromp, die velen onder jullie wel zullen kennen van Whisky Arts. Welnu, voor onze Canvas-reeks gaat Monique maar liefst vier unieke kunstwerken schilderen op canvas, gebaseerd op de malt die wij gekozen hebben. En de eerste van het nieuwe jaar is een prachtige, jonge, brutale vlegel van Islay, gestookt in de grootste distilleerderij van het eiland: Caol Ila.

De neus is clean en stevig op flink wat citrusfruit, aardse toetsen, zeewier en natte rotsen. Een visserboot die zijn catch of the day in de haven komt afleveren. De kapitein wordt opgewacht door havenarbeiders die hun handen warmen rond een vuurkorf. Vuurgensters dansen in de lucht. Sprenkel er nog wat vanille en twee druppels olijfolie over en het feest kan beginnen.

Hij laat vanaf de eerste slok merken dat hij een echte krachtpatser is. Stevig uit de (turf)kluiten gewassen en ook best kruidig op witte peper en gekonfijte gember. Een brak randje ontbreekt niet. Assen, zeewier, oestersap. Naast de initiële, onmiskenbare maritieme elementen komen vanille en citroensap de boel een beetje blussen.

De afdronk is bevredigend lang, de rook trekt langzaam op en laat je achter met zilt op de tong en een glimlach om de lippen.

Een jonge Caol Ila met ballen, die ons door de gure wintermaanden zal loodsen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).