Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka New Make, Karuizawa Still, Asta Morris
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Karuizawa

De nieuwe Japanse distilleerderij Shizuoka – opgericht in 2016 – bezit niet minder dan 3 stills van de legendarische en teloorgegane Karuizawa distilleerderij. Twee ervan zijn zodanig versleten dat ze enkel nog als museumstuk kunnen dienen en daarvoor als eerbetoon bij Shizuoka worden tentoongesteld, maar eentje is nog bruikbaar en deze new make is via dit legendarische alambiek gestookt. Ik zet hem head-to-head met de new make die van hun ‘wood fired still’ komt. Beide new makes werden trouwens door Asta Morris – mijn goeie vriend Bert Bruyneel – gelanceerd. Dat belooft een mooie toekomst.

Typische new make toetsen, lekker clean, maar in tegenstelling tot de ‘wood-fired still’ is deze niet zozeer umami, dan wel zoet. Ik moet eerlijk gezegd een beetje aan maïs denken. Vers, welteverstaan. Zo zie je maar!

Clean, zoet en aantrekkelijk op de tong, zonder te branden ondanks het hoge ABV. Tuurlijk, dit komt stevig binnen met een flink pepertje, maar hij behoeft geen  water.

Erg lange finish die kruidig warm en zoet blijft.

Deze gaat waarschijnlijk legendarisch worden… maar ik moet bekennen dat ik de new make op de ‘wood fired still’ net iets beter vond. Dikke merci aan Bart H, om mij dit sample te bezorgen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).