Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford New Make Spirit, Meadow Lodge
Kleur: clear
ABV: 71.64%

Paars

Als u niet weet dat ik een zwak heb voor new make bent u ofwel geen trouwe volger van dit blog (shame on you) ofwel een betrekkelijk nieuwe lezer (welcome!). Hoe dan ook, van het nieuwe Ierse Waterford kon ik de hand leggen op de new make. Ik proef vandaag een sample van batch V29092 dat op 20/01/2019 werd gestookt. De gerst – Olympus – is afkomstig van de Meadow Lodge Farm.

Op de neus is dit een zoete, maar erg cleane new make. Ik krijg wat geroosterde toetsen en een zoetje in de vorm van gekarameliseerd hout (terwijl hier uiteraard geen hout in de buurt is geweest). Ik weet niet hoe het komt, maar ik kan de kleur paars niet uit mijn hoofd krijgen. Wat betekent dat nou weer? Hoe dan ook: een erg mooie new make. Het toevoegen  van water doet hem ‘groener’ worden, als u begrijpt wat ik bedoel. En dan krijgt hij ook plots een frisse toets als van munt. Verrassend en uitstekend.

Romig, zoet, pikant. Heldere toetsen van moutsuikers en nu reeds een tikkeltje witte peper (of is dat de alcohol die spreekt). Hij is wel erg pikant en noopt mij tot verdunnen. Dan wordt hij romiger en zoeter tegelijkertijd met een fris muntje in de mix. Dit zou perfect werken in een cocktail, maar dit terzijde.

Lange en gepeperde afdronk, zelfs verdund.

Mooi, mooi, mooi! Als je new make al zo goed is, dan kan je – mits goed hout – toch enkel maar een dijk van een whiskey maken, toch?

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).