Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford New Make Spirit, Groveside
Kleur: clear
ABV: 71.52%

Geroosterd

Waterford heeft op zeer korte termijn een grote naam voor zichzelf gemaakt, waarbij terroir een grote rol speelt, want hun single malts zijn telkens geproduceerd van gerst van één enkele boerderij. Single Farm Origin noemen ze het. Ik had ook het geluk om hun new make spirit aan de lippen te kunnen zetten. Ik proef vandaag new make batch V28487 dat van de Groveside Farm afkomstig is. Daar wordt de gerstsoort Olympus verbouwd en dit graan werd in 2017 geoogst. Het sample werd gestookt op 02/11/2018.

Geweldige neus voor een new make, om de simpele reden dat hij – naast de typische toetsen van gekookte groenten en ruw graan – een toets van vers gemalen koffie vertoont. Echt waar. En dat werkt goed, moet ik zeggen. Hij heeft ook iets van geroosterde noten of zelfs verbrand hout. Heerlijk. Met een beetje water bij verandert hij niet zozeer van karakter, hoewel het verbrande hout verdwijnt.

Op smaak is hij romig, zoet, gepeperd en… heerlijk. Ik dacht dat ik dit nooit voorbij de lippen zou krijgen op meer dan 71%, maar dat valt erg goed mee (mits respect voor de spirit en dus kleine slokjes). Water toevoegen maakt hem zoeter, romiger en vooral erg lekker.

Een lange, zoete finish is mijn deel.

Indrukwekkend goeie spirit. Dit zou zomaar ‘chocolate malt’ kunnen zijn, waarbij de kiln in overdrive is gegaan. Groveside is trouwens tevens een B&B, dus zet een bezoekje gerust op je bucket list.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).