Distilleerderij: Lindores
Regio: Schotland
Fles: Lindores Abbey Aqua Vitae, Batch 001
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Levenswater

Lindores Abbey Distillery – opgericht in 2017 – bevindt zich op een historische plek… waar whisky voor het eerst werd gestookt… In 1494 wordt immers in de Exchequer Roll een notitie teruggevonden waarin Broeder John Cor opdracht krijgt om ‘8 bolls of malt’ om te zetten in ‘aqua vitae’ van Koning James IV. Dit wordt beschouwd als de eerste officiële referentie naar whisky. Da’s trouwens zo’n 400 flessen. Daar zal de koning wel even mee toegekomen zijn. Soit. In afwachting van hun eerste single malt, proeven we eerst hun zogenaamde Aqua Vitae. Da’s geen new make, laat staan whisky, zelfs geen gin. Het is een botanical spirit, gestookt in de pot still van Lindores, met botanicals als citrus en groene kruiden uit de eigen tuin. Ondanks het feit dat deze niet op hout werd gelagerd, heeft hij toch een mooi kleurtje. Dat is afkomstig van onder andere rozijntjes en dadels.

Heerlijke zoete neus op peren- en druivensap, gezouten karamel en kaneel. Honing, citroensorbet, rozijnenconfituur. Mierzoet, hoor. Kruidnagel en gember doen me even aan glühwein denken.

Helder en fris, maar mierzoet op de tong, met nu vooral veel aandacht aan bittere appelsienen, bruine suiker, gember, kruidnagel en kaneel. Wel erg lekker, hoor.

In de afdronk evolueert het fruit naar de gedroogde variant, terwijl de kruiden langzaam wegdeemsteren en de spirit nog even laten schijnen.

Leuke spirit drink die het ongetwijfeld ook erg goed zal doen in allerhande cocktails, koud én warm. En ondertussen wachten we geduldig op de eerste whisky.

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).