Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lindores Abbey Aqua Vitae

Tasting Notes Posted on 05/02/2021 16:53

Distilleerderij: Lindores
Regio: Schotland
Fles: Lindores Abbey Aqua Vitae, Batch 001
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Levenswater

Lindores Abbey Distillery – opgericht in 2017 – bevindt zich op een historische plek… waar whisky voor het eerst werd gestookt… In 1494 wordt immers in de Exchequer Roll een notitie teruggevonden waarin Broeder John Cor opdracht krijgt om ‘8 bolls of malt’ om te zetten in ‘aqua vitae’ van Koning James IV. Dit wordt beschouwd als de eerste officiële referentie naar whisky. Da’s trouwens zo’n 400 flessen. Daar zal de koning wel even mee toegekomen zijn. Soit. In afwachting van hun eerste single malt, proeven we eerst hun zogenaamde Aqua Vitae. Da’s geen new make, laat staan whisky, zelfs geen gin. Het is een botanical spirit, gestookt in de pot still van Lindores, met botanicals als citrus en groene kruiden uit de eigen tuin. Ondanks het feit dat deze niet op hout werd gelagerd, heeft hij toch een mooi kleurtje. Dat is afkomstig van onder andere rozijntjes en dadels.

Heerlijke zoete neus op peren- en druivensap, gezouten karamel en kaneel. Honing, citroensorbet, rozijnenconfituur. Mierzoet, hoor. Kruidnagel en gember doen me even aan glühwein denken.

Helder en fris, maar mierzoet op de tong, met nu vooral veel aandacht aan bittere appelsienen, bruine suiker, gember, kruidnagel en kaneel. Wel erg lekker, hoor.

In de afdronk evolueert het fruit naar de gedroogde variant, terwijl de kruiden langzaam wegdeemsteren en de spirit nog even laten schijnen.

Leuke spirit drink die het ongetwijfeld ook erg goed zal doen in allerhande cocktails, koud én warm. En ondertussen wachten we geduldig op de eerste whisky.

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cocktail: Look Leanne!

Tasting Notes Posted on 05/02/2021 06:52

Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Botanical Spirit & Organic Single Malt
Kleur: licht goud
ABV: 40% & 46%

Look, Leanne!

Toen ik de Nc’nean whisky voor het eerst proefde, was ik erg onder de indruk. Vandaar dat ik er ook onmiddellijk een Rambling over publiceerde, die je hier kan terugvinden. Om de naam van de distilleerderij uit te spreken, maakte ik een grapje. Stel, je hebt een vriendin, tante, collega of wat dan ook die Leanne heet… er komt een moment waarop je met die lieve vrouw in botsing komt, toch? Indien je Engelstalig bent, begin je je argument dan ook met ‘Look, Leanne!’. Vervang nu de L van Look en de L van Leanne met een N en je weet perfect hoe je de naam van deze nieuwe Highlander dient uit te spreken.

Blijkbaar vonden ze dat bij Nc’nean zelve erg grappig.

Ondertussen ontdekte ik naast hun jonge, doch heerlijke whisky ook hun Botanical Spirit, waarover je eerder op mijn blog al iets kon lezen.

Ik kon het dan ook niet laten om zelf aan de slag te gaan om een cocktail in elkaar te boksen die zowel hun Botanical Spirit als hun single malt combineert.

Vul een groot ballonglas met ijsblokjes. Voeg 30ml Nc’nean Organic Single Malt toe (in mijn geval van Batch 01, maar dat maakt op zich niet zo veel uit) en 30ml van de Nc’nean Botanical Spirit en giet daar zachtjes – om de bubbels te bewaren – een neutrale tonic over. Ik koos voor de klassieke Fever Tree. Garneer met (bevroren) partjes citroen, limoen en roze pompelmoes.

Zo’n verfrissende cocktail verdiend natuurlijk een leuke naam. U raadt het al: dit is de Look Leanne!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).