Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Botanical Spirit & Organic Single Malt
Kleur: licht goud
ABV: 40% & 46%

Look, Leanne!

Toen ik de Nc’nean whisky voor het eerst proefde, was ik erg onder de indruk. Vandaar dat ik er ook onmiddellijk een Rambling over publiceerde, die je hier kan terugvinden. Om de naam van de distilleerderij uit te spreken, maakte ik een grapje. Stel, je hebt een vriendin, tante, collega of wat dan ook die Leanne heet… er komt een moment waarop je met die lieve vrouw in botsing komt, toch? Indien je Engelstalig bent, begin je je argument dan ook met ‘Look, Leanne!’. Vervang nu de L van Look en de L van Leanne met een N en je weet perfect hoe je de naam van deze nieuwe Highlander dient uit te spreken.

Blijkbaar vonden ze dat bij Nc’nean zelve erg grappig.

Ondertussen ontdekte ik naast hun jonge, doch heerlijke whisky ook hun Botanical Spirit, waarover je eerder op mijn blog al iets kon lezen.

Ik kon het dan ook niet laten om zelf aan de slag te gaan om een cocktail in elkaar te boksen die zowel hun Botanical Spirit als hun single malt combineert.

Vul een groot ballonglas met ijsblokjes. Voeg 30ml Nc’nean Organic Single Malt toe (in mijn geval van Batch 01, maar dat maakt op zich niet zo veel uit) en 30ml van de Nc’nean Botanical Spirit en giet daar zachtjes – om de bubbels te bewaren – een neutrale tonic over. Ik koos voor de klassieke Fever Tree. Garneer met (bevroren) partjes citroen, limoen en roze pompelmoes.

Zo’n verfrissende cocktail verdiend natuurlijk een leuke naam. U raadt het al: dit is de Look Leanne!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).