Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Aged Botanical Spirit – Bourbon, 200ml
Kleur: witte wijn
ABV: 40%

Boerenboter & Kokosnoot

Nc’nean bracht 1000 genummerde setjes uit met flesjes van hun botanical spirit, maar dan vatgerijpt op drie types vaten: bourbon, Mondino en Vermouth. Laat ons met de bourbongerijpte spirit beginnen. De rijping duurde 110 dagen.

De frisse spirit schemert er uiteraard nog door, maar wordt hier toch al mooi omfloerst door toetsen van boerenboter, kokosnoot en wat bruine suiker.

De body is romig en de spirit verrassend zoet. Ananas, kokos en iets van citroenzeste. Lekker fris en gaat volgens mij goed werken in een cocktail. Hold that thought…

De afdronk is lang. Langer dan bij de Botanical Spirit die niet gerijpt heeft. En kruidig warm.

Leuk spul en best drinkbaar op zich, maar ik ik ga er toch mee aan de slag om een cocktail te maken.

Cocktail: Fizzy Red

Een groot ballonglas vul ik tot de helft met ijs en giet daaroverheen een 20ml veenbessensap. Dan voeg ik er 30ml van deze bourbon-gerijpte Botanical Spirit bij en top dit af met bubbels – in mijn geval cava van Grand Baron die ik in de lokale supermarkt vind. Nog een schijfje roze pompelmoes ter garnering. Het oog wil ook wat.

Perfect aperitief, hoor. Lekker parelend. Zoet genoeg voor de dames, kruidig genoeg voor de heren en absoluut feestelijk voor iedereen daar tussen in. Ik doop ‘m Fizzy Red.

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).