Online tastings zijn here to stay, wees gerust. En hoewel ze qua gezelligheid en camaraderie niet kunnen wedijveren met live tastings of een bezoek aan een festival, vormen ze in deze vreemde tijden van corona toch een lichtpuntje voor menig whiskyliefhebber.

Ik was dan ook blij verrast toen ik de uitnodiging kreeg om mee te strijden in deze eerste Flanders Whisky Battle, een rondje proeven in samenwerking met twee whisky clubs.

Het probleem was enkel dat ik beide whisky clubs wel ken en niet echt een voorkeur had. Maar een kamp kiezen behoorde nu éénmaal tot de geplogenheden. En hoewel Art Malts goeie vrienden zijn, heb ik zeer onlangs een erg aangename samenwerking met de Ypres Whisky Friends gehad. Dus voor deze battle koos ik hun zijde. No offense! Ik draai mijn kazakske wel bij een volgende gelegenheid. In deze battle zijn immers enkel winnaars (note to self: wat en flauwe platitude, loser!).

Enfin, een heuse battle dus, tussen de Leiestreek (booh!) en de Westhoek (Jeej!). Mijn doosje met de samples arriveerde veilig (wat tegenwoordig ook al niet meer zeker is, ik spreek uit ervaring) en op vrijdag 22 januari om 20u stipt begon de uitzending op de Smoelenboek. Ik was er helemaal klaar voor. Gastheer van vanavond: de immer sympathieke, wandelende whisky encyclopedie Lucas Van Uytven.

Voor alle duidelijkheid, de flesjes waren niet gelabeld, dus je wist niet op voorhand welke whisky in welk flesje zat, noch welke club welke whisky geselecteerd had. Spannend, toch? Nou ja, vooral erg leuk.

Drie rondes stonden op het programma: de bourbon cask battle, de oloroso battle en de red wine battle. Maar eerst een welkomstdrammetje.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – bevindingen.

Nomad Outland Whisky – 41.3%

De welcoming dram had alvast een mooi kleurtje, hoewel dat natuurlijk niet veel hoeft te betekenen. Maar als we weten dat dit een blend is van 25 malts en 8 grains die in Schotland werd samengesteld en dan gerijpt in een PX vat bij Gonzalez Byass, hoeven we niet verder te zoeken. Eerder geproefd, erg zoet bevonden, maar best smakelijk.

Battle 1: The Bourbon Cask Battle

Linkwood 10 Year Old 2009/2020 Reserve Casks – Elixir Distillers – 48%

Wit fruit met een vleugje ananas op de neus. Hint van witte chocolade. Tikkeltje waxy zelfs. Prima sterkte. Fruitsla met flink wat peper. Lekker pittig en fris. Lange, zacht drogende afdronk.

VERSUS

Tomatin 10 Year Old 2005/2016 Single Cask #2696 for Whisky Live Belgium 2016 – 50%

Lekker fruitig met een hoek af. Denk varens na een regenbui. Marsepein, vanille, hint van citroensorbet en romige banaan. Tikkeltje snoeperig, wat me erg aanspreekt. Zacht gekruid. Lange afdronk met een zacht bittertje. Deze kreeg mijn stem en bleek ook voor de groep de favoriet.

Battle 2: The Oloroso Battle

Glen Garioch 1999/2013 Batch No. 30 – 56.3%

Erg aromatisch op zwarte bessen, verse vijgen, maar tegelijkertijd ook wat funky op schimmel en vermolmd hout (da’s géén off-note). Floraal en mierzoet. Op smaak frambozen en bosbessen, chocolade en leder. Het vermolmde hout komt in de lange afdronk terug. Deze was de favoriet van de groep.

VERSUS

BenRiach 10 Year Old 2007/2018 Cask #3236 Batch 15 – 58.5

Snoeperig zoete neus op rood fruit, rode-veter-snoep, gekarameliseerde appel en iets van munt. Licht metalen toets, alsof hij uit blik werd geschonken. Zacht op smaak. Rustig. Beheerst. Heerlijk op pruimtabak, hazelnoten en gember. Lange afdronk die eventjes astringent wordt op het sterfbed. Mijn voorkeur gaat uit naar deze.

Battle 3: The Red Wine Battle

Deanston 9 Year Old 2008/2017 Red Wine Matured – 58.7%

De neus barst van het rode fruit, met snuiftabak, kersensnoep, meubelpoets en bloedappelsien, gevolgd door rabarber en een beetje nootmuskaat. Heerlijk! Flinke trap tegen je tanden. Peper, chili, kaneel, kersen en rode besjes met een beetje tannine. Pas in de afdronk krijg ik een licht drogend effect. Perfect huwelijk tussen de zachte malt en het rode wijnvat. Hoewel de Blair Athol mij echt kon bekoren, vond ik deze Deanston echt heerlijk en kreeg hij mijn stem.

VERSUS

Blair Athol 10 Year Old 2010/2020 Red Wine Barrique – WhiskyBroker – 56.5%

Begint gesloten, maar met handwarmte mooie toetsen van nougat en zwarte bessen, tabaksbladeren, amandelen en wat zachte karamel op de neus. Zacht en romig op de tong. De alcohol is prima geïntegreerd. Deze bijt niet. Nootmuskaat en kaneel gaan rood fruit en tabak vooraf. Allerhande bessen houden hem lekker zoetzuur. De middellange afdronk brengt nog wat gekonfijte appelsien met zich mee. Deze werd door de groep met duidelijke cijfers verkozen tot winnaar van deze battle.

Ja, verdorie, wat hebben we lekker spul geproefd, zeg! En uiteraard maakt het resultaat van de battle weinig uit, hé, want 32 proevers geven gewoon hun eigen mening zonder te weten wat er in het glas zit en welke club welke fles heeft aangeleverd. Maar het zorgde wel voor wat leuke banter op Facebook.

Kudos aan de organisatie die dat vlekkeloos heeft gepresenteerd. Ik was wederom erg gecharmeerd door de verschillende media die Lucas & Co voorstelden.

Proficiat, gasten! Ik kijk alvast uit naar een tweede battle.

May the malt be with you!