Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Flanders Whisky Battle I – verslag

Events Posted on 22/01/2021 22:10

Online tastings zijn here to stay, wees gerust. En hoewel ze qua gezelligheid en camaraderie niet kunnen wedijveren met live tastings of een bezoek aan een festival, vormen ze in deze vreemde tijden van corona toch een lichtpuntje voor menig whiskyliefhebber.

Ik was dan ook blij verrast toen ik de uitnodiging kreeg om mee te strijden in deze eerste Flanders Whisky Battle, een rondje proeven in samenwerking met twee whisky clubs.

Het probleem was enkel dat ik beide whisky clubs wel ken en niet echt een voorkeur had. Maar een kamp kiezen behoorde nu éénmaal tot de geplogenheden. En hoewel Art Malts goeie vrienden zijn, heb ik zeer onlangs een erg aangename samenwerking met de Ypres Whisky Friends gehad. Dus voor deze battle koos ik hun zijde. No offense! Ik draai mijn kazakske wel bij een volgende gelegenheid. In deze battle zijn immers enkel winnaars (note to self: wat en flauwe platitude, loser!).

Enfin, een heuse battle dus, tussen de Leiestreek (booh!) en de Westhoek (Jeej!). Mijn doosje met de samples arriveerde veilig (wat tegenwoordig ook al niet meer zeker is, ik spreek uit ervaring) en op vrijdag 22 januari om 20u stipt begon de uitzending op de Smoelenboek. Ik was er helemaal klaar voor. Gastheer van vanavond: de immer sympathieke, wandelende whisky encyclopedie Lucas Van Uytven.

Voor alle duidelijkheid, de flesjes waren niet gelabeld, dus je wist niet op voorhand welke whisky in welk flesje zat, noch welke club welke whisky geselecteerd had. Spannend, toch? Nou ja, vooral erg leuk.

Drie rondes stonden op het programma: de bourbon cask battle, de oloroso battle en de red wine battle. Maar eerst een welkomstdrammetje.

Hieronder mijn – weliswaar beknopte – bevindingen.

Nomad Outland Whisky – 41.3%

De welcoming dram had alvast een mooi kleurtje, hoewel dat natuurlijk niet veel hoeft te betekenen. Maar als we weten dat dit een blend is van 25 malts en 8 grains die in Schotland werd samengesteld en dan gerijpt in een PX vat bij Gonzalez Byass, hoeven we niet verder te zoeken. Eerder geproefd, erg zoet bevonden, maar best smakelijk.

Battle 1: The Bourbon Cask Battle

Linkwood 10 Year Old 2009/2020 Reserve Casks – Elixir Distillers – 48%

Wit fruit met een vleugje ananas op de neus. Hint van witte chocolade. Tikkeltje waxy zelfs. Prima sterkte. Fruitsla met flink wat peper. Lekker pittig en fris. Lange, zacht drogende afdronk.

VERSUS

Tomatin 10 Year Old 2005/2016 Single Cask #2696 for Whisky Live Belgium 2016 – 50%

Lekker fruitig met een hoek af. Denk varens na een regenbui. Marsepein, vanille, hint van citroensorbet en romige banaan. Tikkeltje snoeperig, wat me erg aanspreekt. Zacht gekruid. Lange afdronk met een zacht bittertje. Deze kreeg mijn stem en bleek ook voor de groep de favoriet.

Battle 2: The Oloroso Battle

Glen Garioch 1999/2013 Batch No. 30 – 56.3%

Erg aromatisch op zwarte bessen, verse vijgen, maar tegelijkertijd ook wat funky op schimmel en vermolmd hout (da’s géén off-note). Floraal en mierzoet. Op smaak frambozen en bosbessen, chocolade en leder. Het vermolmde hout komt in de lange afdronk terug. Deze was de favoriet van de groep.

VERSUS

BenRiach 10 Year Old 2007/2018 Cask #3236 Batch 15 – 58.5

Snoeperig zoete neus op rood fruit, rode-veter-snoep, gekarameliseerde appel en iets van munt. Licht metalen toets, alsof hij uit blik werd geschonken. Zacht op smaak. Rustig. Beheerst. Heerlijk op pruimtabak, hazelnoten en gember. Lange afdronk die eventjes astringent wordt op het sterfbed. Mijn voorkeur gaat uit naar deze.

Battle 3: The Red Wine Battle

Deanston 9 Year Old 2008/2017 Red Wine Matured – 58.7%

De neus barst van het rode fruit, met snuiftabak, kersensnoep, meubelpoets en bloedappelsien, gevolgd door rabarber en een beetje nootmuskaat. Heerlijk! Flinke trap tegen je tanden. Peper, chili, kaneel, kersen en rode besjes met een beetje tannine. Pas in de afdronk krijg ik een licht drogend effect. Perfect huwelijk tussen de zachte malt en het rode wijnvat. Hoewel de Blair Athol mij echt kon bekoren, vond ik deze Deanston echt heerlijk en kreeg hij mijn stem.

VERSUS

Blair Athol 10 Year Old 2010/2020 Red Wine Barrique – WhiskyBroker – 56.5%

Begint gesloten, maar met handwarmte mooie toetsen van nougat en zwarte bessen, tabaksbladeren, amandelen en wat zachte karamel op de neus. Zacht en romig op de tong. De alcohol is prima geïntegreerd. Deze bijt niet. Nootmuskaat en kaneel gaan rood fruit en tabak vooraf. Allerhande bessen houden hem lekker zoetzuur. De middellange afdronk brengt nog wat gekonfijte appelsien met zich mee. Deze werd door de groep met duidelijke cijfers verkozen tot winnaar van deze battle.

Ja, verdorie, wat hebben we lekker spul geproefd, zeg! En uiteraard maakt het resultaat van de battle weinig uit, hé, want 32 proevers geven gewoon hun eigen mening zonder te weten wat er in het glas zit en welke club welke fles heeft aangeleverd. Maar het zorgde wel voor wat leuke banter op Facebook.

Kudos aan de organisatie die dat vlekkeloos heeft gepresenteerd. Ik was wederom erg gecharmeerd door de verschillende media die Lucas & Co voorstelden.

Proficiat, gasten! Ik kijk alvast uit naar een tweede battle.

May the malt be with you!



Bier: Voorschotens Winterslaapje Barrel Aged

Tasting Notes Posted on 22/01/2021 16:17

Brouwerij: Voorschoten
Regio: Nederland
Fles: Voorschotens Winterslaapje Barrel Aged, quadrupel, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Zwaar

Ik beken, ik had nog nooit van Voorschotens gehoord totdat ik van mijn maatje Manny dit flesje in de handen gestopt kreeg. Dit ‘winterslaapje’ rijpte 7 maanden op whiskyvaten. Het is een redelijk nieuwe craft brouwerij, gestart in 2018, maar van whisky kennen ze volgens mij nog niet zoveel, want dit bier wordt op hun website aangekondigd als geturfd. I don’t think so. Soit, het winterbier – dat gebrouwd werd met drie hopsoorten, zijnde Saaz, Fuggle en East Kent Golding, rijpte dus 7 maanden op whiskyvaten van Ben Nevis, waar uiteraard geen turf aan te pas is gekomen. We gaan proeven! Hij schenkt gitzwart met een kraag die onmiddellijk verdwijnt om slechts een film over het bier achter te laten.

De neus begint gesloten met slechts een hint van donker fruit en koffie. Ik krijg echt niks anders.

Hij is wel heerlijk romig op smaak. Deze quadrupel is bijna siroop. Rozijnen, pruimen, kersen, hoestsiroop, dadels… ja, lekker donkerzoet. Wel aan de zware kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Dit is bijna een maaltijd. Mondvullend, romig, boozy. Maar zo lekker.

De finish is aan de korte kant, maar da’s niet erg, er zit nog flink wat in mijn glas voor een volgende slok.

Op de neus deed hij me absoluut niks. Maar eens aan de lippen gezet, blijkt dit een erg leuk, romig, vol en zoet geniet-bier te zijn. Dankjewel Manny.

Geproefd door Mark Dermul op 08-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Jopen Meesterstuk 2017 Barrel Aged No 1 Bowmore

Tasting Notes Posted on 22/01/2021 06:17

Brouwerij: Jopen
Regio: Nederland
Fles: Jopen Meesterstuk 2017, Imperial Porter, Barrel Aged No 1 Bowmore, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

Cacao

Ik proefde zonet een op Bowmore vaten gerijpte barley wine van Emelisse en die beviel me enorm. Reden genoeg op deze Jopen Meesterstuk, eveneens gerijpt op Bowmore vaten en op een identiek alcoholpercentage gebotteld, in te schenken. Dit bier heeft maar liefst 365 dagen gerijpt op een Bowmore vat, dat kan al tellen, toch? In tegenstelling tot de Emelisse betreft het hier geen barley wine maar een Imperial Porter. Hij schenk ondoorzichtig zwart met een beige kraag die erg snel wegtrekt om een film van zo’n halve centimeter achter te laten. Ziet er best smakelijk uit.

Intense en romige neus op zeezout, chocoladepasta, flink wat aardse toetsen, zachte turf die zich vertaalt in een hint van rook en vers gebrande koffiebonen. Ruikt erg ‘zwaar’ als u begrijpt wat ik bedoel. Dit gaat op smaak wellicht een ‘maaltijd’ zijn.

De body is romig en op smaak is het plots helemaal anders dan op de neus. De aardse tonen worden hier vervangen door verse vijg, cacao en zoute drop. Gember en een hint van zout maken deze porter redelijk umami, maar de toets van Bowmore is ook onmiskenbaar, wat ik toejuich. Lekker, zeg. Maar wel boozy, als ik eerlijk mag zijn.

De afdronk is verrassend lang, donkerzoet en erg goed.

Wat een aangenaam bier is dit, zeg! Eentje om op het gemak van te genieten. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).