Brouwerij: Voorschoten
Regio: Nederland
Fles: Voorschotens Winterslaapje Barrel Aged, quadrupel, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10%

Zwaar

Ik beken, ik had nog nooit van Voorschotens gehoord totdat ik van mijn maatje Manny dit flesje in de handen gestopt kreeg. Dit ‘winterslaapje’ rijpte 7 maanden op whiskyvaten. Het is een redelijk nieuwe craft brouwerij, gestart in 2018, maar van whisky kennen ze volgens mij nog niet zoveel, want dit bier wordt op hun website aangekondigd als geturfd. I don’t think so. Soit, het winterbier – dat gebrouwd werd met drie hopsoorten, zijnde Saaz, Fuggle en East Kent Golding, rijpte dus 7 maanden op whiskyvaten van Ben Nevis, waar uiteraard geen turf aan te pas is gekomen. We gaan proeven! Hij schenkt gitzwart met een kraag die onmiddellijk verdwijnt om slechts een film over het bier achter te laten.

De neus begint gesloten met slechts een hint van donker fruit en koffie. Ik krijg echt niks anders.

Hij is wel heerlijk romig op smaak. Deze quadrupel is bijna siroop. Rozijnen, pruimen, kersen, hoestsiroop, dadels… ja, lekker donkerzoet. Wel aan de zware kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Dit is bijna een maaltijd. Mondvullend, romig, boozy. Maar zo lekker.

De finish is aan de korte kant, maar da’s niet erg, er zit nog flink wat in mijn glas voor een volgende slok.

Op de neus deed hij me absoluut niks. Maar eens aan de lippen gezet, blijkt dit een erg leuk, romig, vol en zoet geniet-bier te zijn. Dankjewel Manny.

Geproefd door Mark Dermul op 08-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).