Brouwerij: Jopen
Regio: Nederland
Fles: Jopen Meesterstuk 2017, Imperial Porter, Barrel Aged No 1 Bowmore, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

Cacao

Ik proefde zonet een op Bowmore vaten gerijpte barley wine van Emelisse en die beviel me enorm. Reden genoeg op deze Jopen Meesterstuk, eveneens gerijpt op Bowmore vaten en op een identiek alcoholpercentage gebotteld, in te schenken. Dit bier heeft maar liefst 365 dagen gerijpt op een Bowmore vat, dat kan al tellen, toch? In tegenstelling tot de Emelisse betreft het hier geen barley wine maar een Imperial Porter. Hij schenk ondoorzichtig zwart met een beige kraag die erg snel wegtrekt om een film van zo’n halve centimeter achter te laten. Ziet er best smakelijk uit.

Intense en romige neus op zeezout, chocoladepasta, flink wat aardse toetsen, zachte turf die zich vertaalt in een hint van rook en vers gebrande koffiebonen. Ruikt erg ‘zwaar’ als u begrijpt wat ik bedoel. Dit gaat op smaak wellicht een ‘maaltijd’ zijn.

De body is romig en op smaak is het plots helemaal anders dan op de neus. De aardse tonen worden hier vervangen door verse vijg, cacao en zoute drop. Gember en een hint van zout maken deze porter redelijk umami, maar de toets van Bowmore is ook onmiskenbaar, wat ik toejuich. Lekker, zeg. Maar wel boozy, als ik eerlijk mag zijn.

De afdronk is verrassend lang, donkerzoet en erg goed.

Wat een aangenaam bier is dit, zeg! Eentje om op het gemak van te genieten. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).