Bottelaar: Cadenhead
Regio: Schotland
Fles: Sweet Fruity Spice 20 Year Old, b. 2018, Cadenhead Creations
Kleur: amber
ABV: 43.8%

Glühwein & Pruimtabak

Dit mag je gerust een specialleke noemen. Cadenhead stelde deze blend samen met allemaal whisky die 20 jaar lang gerijpt had op sherryvaten. Hij werd speciaal voor Vinothek Massen in Luxemburg en Flander’s Finest Cask Collection gebotteld. Die laatste groep bestaat uit De Cluysenaer, The Single Malt Whisky Shop in Zammel, PROOF uit Gent, Drankenshop Broekmans en TastToe.

Sappige maar drogende neus op te lang getrokken fruitthee, peperkoek, honing, vanille en wat zwarte peper.

Op smaak merk je dat de fruitthee van de neus gaat om bosvruchten met een beetje munt, terwijl er hier nog wat ahornsiroop, kruidnagel, glühwein en pruimtabak aan te pas komt. Doet zijn naam – Sweet Fruity Spice – volledig eer aan.

De afdronk is middellang, zacht drogend en verklapt ook dat er graanwhisky aan te pas gekomen is met een hint van houtlijm en vers gezaagde plank. Stoffig en kruidig.

Lekker drinkbare kerstdram. Dankjewel, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).