Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Sweet Fruity Spice 20 Year Old Cadenhead Creations

Tasting Notes Posted on 30/01/2021 16:49

Bottelaar: Cadenhead
Regio: Schotland
Fles: Sweet Fruity Spice 20 Year Old, b. 2018, Cadenhead Creations
Kleur: amber
ABV: 43.8%

Glühwein & Pruimtabak

Dit mag je gerust een specialleke noemen. Cadenhead stelde deze blend samen met allemaal whisky die 20 jaar lang gerijpt had op sherryvaten. Hij werd speciaal voor Vinothek Massen in Luxemburg en Flander’s Finest Cask Collection gebotteld. Die laatste groep bestaat uit De Cluysenaer, The Single Malt Whisky Shop in Zammel, PROOF uit Gent, Drankenshop Broekmans en TastToe.

Sappige maar drogende neus op te lang getrokken fruitthee, peperkoek, honing, vanille en wat zwarte peper.

Op smaak merk je dat de fruitthee van de neus gaat om bosvruchten met een beetje munt, terwijl er hier nog wat ahornsiroop, kruidnagel, glühwein en pruimtabak aan te pas komt. Doet zijn naam – Sweet Fruity Spice – volledig eer aan.

De afdronk is middellang, zacht drogend en verklapt ook dat er graanwhisky aan te pas gekomen is met een hint van houtlijm en vers gezaagde plank. Stoffig en kruidig.

Lekker drinkbare kerstdram. Dankjewel, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Old Smuggler 1977 Ceramic Decanter

Tasting Notes Posted on 30/01/2021 06:48

Bottelaar: Old Smuggler
Regio: Schotland
Fles: Old Smuggler 1977 Ceramic Decanter, 750ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Fermenterende Druiven

Old Smuggler wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd en kan je zelfs bij ons in de supermarkt vinden. Toegegeven, hij staat vaak – letterlijk – op het onderste schap. Mijn gabber Manny kon echter de hand leggen op een oude aardewerken kruik uit 1977 van deze whisky en bezorgde me een sample.

Eens je voorbij het OBE geraakt bent – en dat duurt echt niet zo lang – krijg je een verrassend rijke neus aan rijp fruit. Denk appels en banaan, maar ook iets van aalbes. Daarnaast enkel minder voor de hand liggende geuren als dieselwalm en fermenterende druiven. Op de achtergrond ontwaar ik nog wat woodsmoke.

De body is erg licht en ik heb een vermoeden dat deze ondertussen al flink onder de 40% gedoken is, maar dat neemt niet weg dat ik wederom heel wat rijp fruit krijg – voornamelijk wit fruit, nu – en enkele smaken die duidelijk te wijten zijn aan oxidatie. Denken we maar aan gymschoenen en champignons. Maar er is eveneens een onmiskenbaar spoortje turf, wat voor een zachte rookontwikkeling zorgt.

De afdronk is drogend. Hij begint zoet, maar wordt dan snel bitter met wat drop op het sterfbed.

Een leuke golden oldie uit vervlogen tijden. Bedankt, Manny.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).