Bottelaar: Old Smuggler
Regio: Schotland
Fles: Old Smuggler 1977 Ceramic Decanter, 750ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Fermenterende Druiven

Old Smuggler wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd en kan je zelfs bij ons in de supermarkt vinden. Toegegeven, hij staat vaak – letterlijk – op het onderste schap. Mijn gabber Manny kon echter de hand leggen op een oude aardewerken kruik uit 1977 van deze whisky en bezorgde me een sample.

Eens je voorbij het OBE geraakt bent – en dat duurt echt niet zo lang – krijg je een verrassend rijke neus aan rijp fruit. Denk appels en banaan, maar ook iets van aalbes. Daarnaast enkel minder voor de hand liggende geuren als dieselwalm en fermenterende druiven. Op de achtergrond ontwaar ik nog wat woodsmoke.

De body is erg licht en ik heb een vermoeden dat deze ondertussen al flink onder de 40% gedoken is, maar dat neemt niet weg dat ik wederom heel wat rijp fruit krijg – voornamelijk wit fruit, nu – en enkele smaken die duidelijk te wijten zijn aan oxidatie. Denken we maar aan gymschoenen en champignons. Maar er is eveneens een onmiskenbaar spoortje turf, wat voor een zachte rookontwikkeling zorgt.

De afdronk is drogend. Hij begint zoet, maar wordt dan snel bitter met wat drop op het sterfbed.

Een leuke golden oldie uit vervlogen tijden. Bedankt, Manny.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).