Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Vega 41 Year Old 1976/2018, North Star Spirits, 400 bts
Kleur: brons
ABV: 46.1%

Glühwein op Steroïden

Dit was de limited edition no.3 uit de befaamde – zeg maar beruchte – Vega reeks. Het is ook meteen de oudste, samengesteld met whisky’s uit 1976 en gebotteld in 2018 op 41-jarige leeftijd. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, natuurlijk. Elke Vega scoorde in mijn boekje tot nog toe 87 of 88 punten.

OMG, wat een mooie neus! Hier kan ik makkelijk twintig minuten aan snuiven alvorens zelfs maar de drang te voelen om mijn eerste slok te nemen. Aromatisch en rond, waxy en sexy op rozijnen, pruimen en orangettes, maar dat wordt aangevuld met uitgesproken toetsen van appelmoes en honing. Frambozen en blauwe besjes op de achtergrond. Iets van een wandeling door het bos na een fikse regenbui. Tot slot nog wat menthol dat voor een frisse lift zorgt en hem ietwat ‘helder’ maakt, als u begrijpt wat ik bedoel. Hemels!

De body mocht iets meer om het lijf hebben, maar op smaak is het een schot in de roos. Wederom die vruchten uit het bos, wederom die menthol die hem fris houdt, wederom de honing die hem waxy houdt. Maar de kruidigheid van het hout wordt wel erg luid. Kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper en paprikapoeder. De eik laat zich echt gelden, waardoor de smaak wat droger wordt. Wat pruimtabak zorgt ervoor dat hij sappig genoeg blijft. De balans blijft intact. Wat een opluchting.

Ik was bang dat de afdronk wel heel erg droog zou worden, maar dat gebeurt niet. Hij is wel drogend en kruidig, maar blijft mooi in balans en offreert op het sterfbed opnieuw wat appelsien en kruidnagel.

Een glühwein op steroïden! Ik heb enkel editie 4, een 28-jarige van 1990, nog niet een de lippen mogen zetten. Mocht iemand een fles open hebben en mij een sample willen verkopen, graag!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).